Ιντερνετ και φλερτ

Κάποιοι   πιστεύουν ότι η τεχνολογία σκοτώνει τη παράδοση. Συμβαίνει όμως αυτό και με το φλερτ; Τα νέα τεχνολογικά προϊόντα   SMS, email, web κάμερες και dating έχουν αντικαταστήσει το ραβασάκι και το έντονο βλέμμα της καφετέριας; Τι συμβαίνει; 
Εξαφανίστηκε το παραδοσιακό φλέρτ;

Τα αρχαία χρόνια  το φλερτ  γινόταν  μ' ένα ραβασάκι χαραγμένο σε κεραμίδι: «Ευμελίς ήκε τάχος Αρκέσιμος» (Ευμελίδα, έλα γρήγορα, Αρκέσιμος). Στα ρομαντικά μεταπολεμικά χρόνια το φλερτ το παρατηρούσαμε  στα πανηγύρια και στους γάμους ενώ η επικοινωνία γινόταν με αγγελιαφόρους και ραβασάκια. Σήμερα δεν υπάρχει μέτρο. Στους γρήγορους ρυθμούς που κινείται η ζωή μας,  η πραγματικότητα είναι ότι το παραδοσιακό φλερτ έχει μείνει πίσω, για τον απλούστατο λόγο ότι δεν μας περισσεύει χρόνος ή επειδή δεν συναναστρεφόμαστε με τους κατάλληλους ανθρώπους. 
Η αύξηση των ευκαιριών για φλερτ και η δυνατότητα εύρεσης συντρόφου   που έχουν δημιουργηθεί μέσω του Διαδικτύου, είναι αιτία πρόκλησης. Αλλά την ίδια στιγμή τα ηλεκτρονικά όπλα επικοινωνίας  αποτελούν μεγάλο πλεονέκτημα, για τα ελεύθερα άτομα που ψάχνουν για σύντροφο. Εν ολίγοις, τα νέα μέσα φλερτ είναι όφελος για τους ελεύθερους. 

 "Είναι ουσιαστικά σαν να εξασφαλίζουμε ένα τρόπο ικανοποίησης του εαυτού μας που δεν θέλει τη μοναξιά. Ο ουσιαστικός σκοπός του φλέρτ είναι η συναισθηματική ανταλλαγή και επιβεβαίωση", ισχυρίζονται κυρίως οι νέοι.  Ερευνητές υποστηρίζουν ότι οι άνθρωποι που καταφεύγουν στο διαδικτυακό φλέρτ, συνήθως δεν είναι δυσαρεστημένοι από τους συντρόφους τους αλλά από τον ίδιο τους τον εαυτό και τον τρόπο ζωής τους!

Είναι ζήτημα επιβεβαίωσης του εγωισμού τους το ότι μπορεί να τους ερωτευτεί ο οποιοσδήποτε . Αισθάνονται ζωντανοί κατά ένα τρόπο, υπολογίσιμοι στο ερωτικό παιχνίδι χωρίς να χρειαστεί να στερηθούν την ήδη υπάρχουσα ευτυχία τους ή το υπόλοιπο του τραπεζικού τους λογαριασμού.  Οι νέοι εγκαταλείπουν τους πολιτικούς αγώνες των παλαιοτέρων γενεών, και πέφτουν σε “ψηφιακή νιρβάνα” βυθιζόμενοι σε έναν ωκεανό από ταινίες, μουσική, άμεσες επικοινωνίες και βεβαίως, σεξουαλικές ευκαιρίες.

Άντρες και γυναίκες, παίζουν πλέον με μόνο τους όπλο το μυαλό , για να προσεγγίσουν τον στόχο τους. Κι αυτό γιατί είμαστε προγραμματισμένοι να φλερτάρουμε, βιολογικά και πολιτισμικά. Οι εξελικτικοί βιολόγοι υποστηρίζουν ότι όσοι ελίσσονται στο φλερτ , είναι επιτυχείς στην γρήγορη εύρεση συντρόφου που συνεπάγεται ολοκλήρωση της αναπαραγωγής. Είναι όμως καταστροφή αυτή η εξέλιξη του φλέρτ;
Η αλήθεια είναι ότι η ευκολία πρόσβασης στην επικοινωνία μας έχει μάθει  να μην εκτιμούμε, να μη σεβόμαστε και να μη εμπιστευόμαστε  τον εαυτό μας. Δεν έχουμε μάθει να επικοινωνούμε με άνεση, να νιώθουμε άνετα γνωρίζοντας νέα πρόσωπα, να εκφράζουμε  αυτό που σκεπτόμαστε και αισθανόμαστε, να επιχειρηματολογούμε, να διεκδικούμε, να υποχωρούμε, να αστειευόμαστε, να διαχειριζόμαστε τα συναισθήματα που αναδύονται μέσα από την επικοινωνία.

Αυτό μπορεί να οφείλεται:
  - Στις βιολογικές μας προδιαθέσεις.
  - Στις συνθήκες του περιβάλλοντος που μεγαλώσαμε.
  - Στον τρόπο με τον οποίο μέχρι σήμερα αξιοποιήσαμε τις δυνατότητες που μου προσφέρθηκαν.

Ο αντρικός πληθυσμός τα τελευταία χρόνια έχει μπερδευτεί αρκετά. Στην ουσία έχει χωριστεί σε δύο κατηγορίες: σε αυτούς που δεν φλερτάρουν καθόλου και περιμένουν από τις γυναίκες την ...επίθεση και  στους άλλους που  ερωτοτροπούν ασυναίσθητα.

Οι γνωστοί ‘φλερτάκηδες’ του παρελθόντος συμβούλευαν ότι «δεν υπάρχει μόνο η λεκτική οδός που μπορεί να ακολουθήσει κάποιος, προκειμένου να αποπλανήσει το θήραμα του. Στο παιχνίδι αυτό σημαντικό ρόλο κατέχουν οι χειρονομίες, η στάση του σώματος , η κίνηση των βλεφάρων.  Το κεφάλι τείνει προς τη πλευρά του στόχου, αγγίζοντας απαλά και αισθησιακά το λαιμό κοιτώντας τον στα μάτια. Η στάση του σώματος παραμένει σταθερή  και η διάθεση "επιθετική".»

Βέβαια όλα αυτά τα "όπλα" στο ιντερνετικό ή κυβερνο-φλερτ, εξαφανίζονται. 

Το κυβερνοφλέρτ φαίνεται ότι μπορεί να εξαφανίσει μερικά από τα εμπόδια που εμφανίζονται σε σχέση με  ζητήματα , όπως  αναστολές, ή ανασφάλεια και η ντροπή που δεν τους επιτρέπουν στους ενδιαφερόμενους να προσεγγίσουν τον άνθρωπο που τους ενδιαφέρει και καταφεύγουν σε έμμεσες μεθόδους . 

 Συνήθως ερμηνεύουν την δυσκολία αυτή με σκέψεις όπως:
  - Δεν είμαι αρκετά όμορφος -η.
  - Οι άλλοι δεν με βρίσκουν συμπαθητικό -η.
  - Ένας αξιόλογος άντρας (ή αξιόλογη κοπέλα) δεν θα δεχόταν να κάνει σχέση μαζί μου.
  - Είναι σίγουρο ότι αυτός -η που με ενδιαφέρει θα με απορρίψει.
  - Δεν αξίζω σαν άνθρωπος.
  - Είμαι βαρετός, δεν έχω "λέγειν".
  - Δεν έχω τα προσόντα που χρειάζονται για να αρέσω.

Αυτές οι απόψεις δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Είναι απλά αρνητικές πεποιθήσεις οι οποίες έχουν τη ρίζα τους στην χαμηλή αυτοεκτίμηση.

Το φλερτ προϋποθέτει εξάσκηση στην επικοινωνία. Να μάθουν πρώτα να ζουν κοντά στους άλλους, να μάθουν να επικοινωνούν με τους άλλους και όταν θα μπορούν να αισθάνονται άνετα κοντά σε καινούργια, άγνωστα άτομα θα μπορούν να φλερτάρουν.

Όταν μάθουν να εμπιστεύονται τον εαυτό τους και να επικοινωνούν, τότε είναι έτοιμοι να πλησιάσουν τον ερωτικό σύντροφο που τους αρέσει.   Οι ικανότητες καλλιεργούνται μέσα από την πρακτική άσκηση. Αυτό ισχύει για τα μαθηματικά, τα σπορ, το επάγγελμα και βέβαια για την ερωτική προσέγγιση.

 Αλλιώς διαμορφώνεται η προσωπικότητα ενός παιδιού που μεγαλώνει στην απομόνωση μίας οθόνης και ενός οικογενειακού περιβάλλοντος από εσωστρεφείς, λιγομίλητους, αποξενωμένους μεταξύ τους γονείς και αλλιώς διαμορφώνεται η προσωπικότητα ενός παιδιού που μεγαλώνει σε μια πολυμελή οικογένεια ανοικτή και σε ξένους όπου η καθημερινή ζωή είναι αδιάκοπη επαφή και επικοινωνία με αδέλφια, συγγενικά πρόσωπα και ξένους επισκέπτες.

Ότι όμως και αν έχει συμβεί στο παρελθόν είναι σημαντικό να εξασκήσουμε την ικανότητα μας να εκφραζόμαστε και να επικοινωνούμε δημιουργικά στο παρόν. Να διευρύνουμε τον κύκλο γνωριμιών μας και να μάθουμε να νιώθουμε άνετα και να είμαστε χαρούμενοι κοντά στους άλλους.

Το χιούμορ πάντα τραβάει την προσοχή και σας διαφοροποιεί σημαντικά στα μάτια του παραλήπτη του φλερτ σας. Φροντίστε λοιπόν να εκμεταλλευτείτε το χιούμορ σας θετικά και κομψά για να έχετε και τα ανάλογα αποτελέσματα. Ένα ειλικρινές και έξυπνο κομπλιμέντο  για το άτομο που θέλετε να προσεγγίσετε θα έχει σίγουρα  θετικά αποτελέσματα.  

Η προσωπική μου άποψη είναι να επιστρέψτε στη φυσική ομορφιά της ζωής και αφήστε την ψευδαίσθηση της εικονικής πραγματικότητας.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.