Οχι άλλο αίμα στην άσφαλτο της Λήμνου

Ένας ακόμη ανήλικος μαθητής άφησε την τελευταία του πνοή την 7η Απριλίου   στην άσφαλτο,  στο χωριό Πορτιανού της Λήμνου. Το τροχαίο δυστύχημα συνέβη  στις 2:30 το πρωί, όταν η μηχανή που οδηγούσε ο 17χρονος Κώστας Καστρινός ξέφυγε από την πορεία της και ανετράπη, με αποτέλεσμα  κατά τη διάρκεια της πτώσης του ο μαθητής να προσκρούσει με το κεφάλι πάνω σε τοίχο και να βρει ακαριαίο θάνατο. 

Θα ήθελα να μεταφέρω  τα συλλυπητήρια μου στην οικογένεια του εκλιπόντος , αλλά και να επισημάνω με αφορμή τον τραγικό θάνατο ενός νέου ανθρώπου,

 ότι καθησυχάσαμε εδώ στη Λήμνο με το γεγονός ότι ένα χρόνο δεν είχαμε θανατηφόρα ατυχήματα. Ξεχάσαμε βέβαια ότι το 2009 είχαμε 5 θύματα στον αόρατο πόλεμο της ασφάλτου.

Σύμφωνα με τα τηρούμενα στατιστικά στοιχεία, λόγω του ελλείμματος οδικής ασφάλειας στο αστικό περιβάλλον, το 40% των θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων συμβαίνουν μέσα στις πόλεις. Η Ελλάδα ως συνήθως παραμένει ουραγός στο θέμα της οδικής ασφάλειας σε ευρωπαϊκό επίπεδο: καταγράφονται 13,8 θάνατοι ανά 100.000 κατοίκους. Πρόκειται, όχι τυχαία ίσως, για μεγέθη που αγγίζουν το επίπεδο τριτοκοσμικών χωρών.

Βέβαια τα πρόσφατα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα για την Ελλάδα παρατηρούνται   έντονες τάσεις υποχώρησης των θανατηφόρων ατυχημάτων μέσα στην τελευταία δεκαετία, και μάλιστα διόλου ευκαταφρόνητες (-29%), εξαιτίας συγκεκριμένων πολιτικών που αναλήφθηκαν  στον σχεδιασμό ασφαλέστερων αυτοκινήτων και καλύτερων αυτοκινητοδρόμων και στην εισαγωγή και εφαρμογή νέων κανόνων, όπως η υποχρεωτική χρήση της ζώνης ασφαλείας.

Δεν πρέπει όμως να αναπαυθούμε και να σταματήσουμε  εδώ. Σε εθνικό επίπεδο αναλαμβάνονται αξιόλογες πρωτοβουλίες που αναγνωρίζουν την σημασία που έχει η ανθρώπινη ζωή. Για παράδειγμα την Τετάρτη 6 Απριλίου στο υπουργείο μεταφορών, έγινε  Συνεδρίαση – Ενημέρωση του Εθνικού Συμβουλίου Οδικής Ασφάλειας (Ε.Σ.Ο.Α.), με  θέμα την οδική ασφάλεια στον αστικό ιστό και τις παρεμβάσεις όλων των βαθμίδων των Οργανισμών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Στη συνεδρίαση αυτή αναφέρθηκε ότι, στα πλαίσια της συνεργασίας Υπουργείου – Περιφέρειας και Δήμου θα αναληφθούν δράσεις με σκοπό την ενημέρωση, εκπαίδευση και κατασκευή έργων για την πρόληψη ατυχημάτων. Τι γίνεται όμως με εμάς; Θα σπάσει κάπου ενδιάμεσα αυτή η προσπάθεια (περιφέρεια;) ως συνήθως ή θα δούμε επιτέλους πρόοδο στο ξεχασμένο μας νησί.

Στη Λήμνο έχουμε δρόμους κατασκευαστικών προδιαγραφών 30 ετών, μηδαμινή σήμανση οδών και παντελή έλλειψη φωτισμού τη νύκτα με ‘πρωταθλητή’ στα θανατηφόρα ατυχήματα τη στροφή Θέρμα μέχρι το ποδήλατο.

Κύριε Δήμαρχε

Δεν ξέρω αν συμμετείχαμε ως Δήμος Λήμνου στη συνεδρίαση   αλλά αυτό που γνωρίζω είναι ότι το καλοκαίρι πλησιάζει και η δύσκολη περίοδος έρχεται.Η αστυνομία κάνει πολύ καλή δουλειά αλλά δεν είναι δυνατό να είναι παντού.
Ας κάνουμε πράξη και σημαία μας  το σύνθημα

Όχι άλλο αίμα στην άσφαλτο της Λήμνου, όχι άλλα θανατηφόρα ατυχήματα με νέα παιδιά.'  

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.