Αγριοκούνελα Λύση Τώρα

Γράφει ο Στέλιος Κανταράς

Δυστυχώς ένα ζώο το οποίο για πολλά χρόνια έθρεψε πολλές οικογένειες στο νησί εξελίσσεται σε μάστιγα, όχι γιατί το ίδιο είναι καταστρεπτικό αλλα διότι καποιοι δεν ενδιαφέρονται πραγματικά να λύσουν το πρόβλημα. Ο περιορισμός του πληθυσμού είναι ΑΜΕΣΗ και επιτακτική ανάγκη. Κάθε μέρα που περνά είναι εις βάρος του όλου οικοσυστήματος του νησιού και της πανίδας. Εάν όλοι αυτοί οι οποίοι κόπτονται για την οικολογία και την ανάπτυξη του νησιού δεν ενδιαφερθούν ,σε λίγο θα είναι αργά για δώσουν λύση. Τότε η λύση θα έλθει από την φύση είτε με την μορφή ασθένειας είτε λόγω ελλείψεως τροφής , και σίγουρα καποιοι θα αρχίσουν το κλαψούρισμα οι οποίοι σήμερα σιωπούν.

Οι αγρότες και κτηνοτρόφοι σε πολλές περιοχές της Λήμνου βρίσκονται σε απόγνωση διότι οι ορδές του υπερπληθυσμού καταστρέφουν τα παντα, καλλιέργειες ,μικρά δένδρα, αμπέλια ,βοσκοτόπια. Ο αγροτικός κόσμος βλέπει ανήμπορος την κατάσταση και δεν ξέρει πώς να αντίδρασει. Η λύση του δηλητηριασμου των κουνελιών είναι ΕΓΚΛΗΜΑ και δεν δικαιολογείται, αν και οι αγρότες σε κάθε περίπτωση προσπαθούν να επιβιώσουν ,και στην απόγνωση τους κάποιοι κανουν λανθασμένες ενέργειες.

Την κυρία ευθύνη για την διόγκωση του προβλήματος φέρουν αυτοί οι οποίοι τόσα χρόνια δεν έχουν ασχοληθεί με το θέμα, δηλαδή δήμοι, κτηνιατρικές υπηρεσίες. δασική υπηρεσία Νομαρχεία (περιφέρεια), Επαρχείο, κ.λ.π.Δηλαδή η οργανωμένη πολιτεία ως συνήθως είναι απούσα Βέβαια το πρόβλημα δεν επιλύεται με άγονη κριτική αλλα με προτάσεις. Εάν λοιπόν θέλουμε να λύσουμε το πρόβλημα αμεσα πρέπει να γίνουν τα παρακάτω:

α. Άμεση ενεργοποίηση της κτηνιατρικής υπηρεσίας και του δήμου με αίτημα την εκπόνηση μελέτης από το Πανεπιστήμιο Αθηνών ΄η Θεσσαλονίκης (κτηνιατρικές σχολές), για την μείωση του πληθυσμού εκεί όπου υπάρχει το πρόβλημα με βιολογικές και επιστημονικές παρεμβάσεις.

β. Ενεργοποίηση του Δήμου, του κυνηγητικού συλλόγου, του Δασαρχείου ,της αγροφυλακής για από κοινού συνεργασία ώστε να περιορισθεί ο πληθυσμός εκεί όπου απαιτείται με δικά μας μέσα και προσωπικό. Και στο νησί υπάρχουν ΜΕΓΑΛΕΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ.

γ. Επικήρυξη του κουνελιού από τον κυνηγετικό σύλλογο και προώθηση του σε καταστήματα ταβέρνες, κρεοπωλεία εάν είναι δυνατό, τα δε έσοδα, να χρησιμοποιηθούν από τον σύλλογο για παρεμβάσεις στη πανίδα του νησιού. Η ολη διαδικασία θα γίνει συγκεντρωτικά σε συνεργασία με την κτηνιατρική υπηρεσία.

Πιστεύω ότι εάν αρχίσουμε ΑΜΕΣΑ με αυτές τις δράσεις θα έχουμε αποτελέσματα. Εάν υπάρχουν καλύτερες προτάσεις να γίνουν αλλα ΚΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ να γίνει. Οι μηνύσεις κατά παντός υπεύθυνου δεν λύνoυν το πρόβλημα ,και η σιωπή το διογκώνει. Μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει τίποτε ,και εάν δεν αρχίσουμε τώρα αύριο θα είναι αργά. Θα μπορούσα να γράψω πολλά, αλλα πιστεύω στα λίγα λόγια και στις πολλές πράξεις, οι οποίες για να έχουν επιτυχία πρέπει να είναι καλά οργανωμένες.
Είμαι στην διάθεση καθενός για την εξειδίκευση των προτάσεων αλλα κυρίως για την οργάνωση και την υλοποίηση. Το δεν υπάρχει λύση είναι αδυναμία.

ΚΑΝΤΑΡΑΣ ΣΤΕΛΙΟΣ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.