Κτηνοτροφία της Λήμνου


Από τον Παρατηρητή

Από την αρχαιότητα το νησί της Λήμνου είχε ανεπτυγμένη κτηνοτροφία η οποία ήταν από τα κύρια εισοδήματα των κατοίκων. Το τυρί της Λήμνου και τα αρνιά ήταν και είναι άριστης ποιότητας και απέδιδαν στο οικογενειακό εισόδημα.

Έφτασε όμως το 2011 για να διαπιστώσουμε ότι η κτηνοτροφία της Λήμνου ευρίσκεται στην χειρότερη θέση που θα μπορούσε να φαντασθεί και ο ποιο απαισιόδοξος άνθρωπος. Σήμερα η κτηνοτροφία στο νησί είναι υπερχρεωμένη

και αργοπεθαίνει. Όλοι σχεδόν οι κτηνοτρόφοι είναι σε απόγνωση διότι βλέπουν την εκμετάλλευση την οποία υφίστανται και δεν ξέρουν πώς να την αντιμετωπίσουν. Το γάλα, το πρόβειο πουλιέται 0.88 και αφαιρούμενες τις κρατήσεις 0.85 λεπτά το λίτρο και το κατσικίσιο 0.50λεπτα. Είναι απ΄ ότι λένε το φτηνότερο στην Ελλάδα, και όμως ο κόσμος το πουλάει στα Λήμνια ΚΑΡΤΕΛ. 

Πως όμως φτάσαμε στη σημερινή κατάσταση πως δηλαδή από πλουτοπαραγωγική δραστηριότητα του νησιού έγινε παθητική? Σίγουρα το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης το έχουν οι ΚΛΕΦΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΨΕΥΤΕΣ που κυβέρνησαν την χώρα τα τελευταία χρόνια. Οι έμποροι του νησιού δημιούργησαν τα δικά τους ΚΑΡΤΕΛ για να ελέγχουν την αγορά στα κτηνοτροφικά είδη. Οι κτηνοτρόφοι με την δική τους αδιαφορία αλλα την τυφλή κομματική υποταγή με την οποία εκλεγόταν ακατάλληλοι άνθρωποι στο τιμόνι της ενώσεως φθάσαμε σε μαρασμό. Το ζητούμενο σήμερα είναι τι κάνουμε? Διότι όσα και να γράφουν για το ποιος φταίει δεν έχει τέλος.

Την λύση την έχουμε στο νησί και θα πρέπει να την διεκδικήσουμε εάν θέλουμε να δώσουμε πνοή στον αγροτικό κόσμο

α. Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών.
Να έλθει σε συνεννόηση με τους κτηνοτρόφους ώστε τα προϊόντα τους να πουλιούνται συνεταιρικά, ώστε η τιμή που θα πετυχαίνει η ένωση θα είναι ποιο συμφέρουσα όπως γίνεται με άλλες ενώσεις , χωρίς καμία επιβάρυνση για τους παραγωγούς. Να αναθεωρηθεί το θέμα του τυροκομείου Λήμνου διότι η υπογραφείσα σύμβαση είναι καταστρεπτική για τους κτηνοτρόφους.

β. Περιφέρεια και δήμος να εντάξουν τα φράγματα ως πρώτη προτεραιότητα στα προγράμματα τους και στις απαιτήσεις τους ώστε με την κατασκευή τους οι ζωοτροφές θα είναι ποιο οικονομικές διότι θα μειωθεί το κόστος παραγωγής τους και θα παράγονται στο νησί αντί της εισαγωγής που γίνεται σήμερα.

Σε κάθε επίσκεψη Βουλευτών αλλα και πολιτικού το θέμα της βιωσιμότητας της κτηνοτροφίας θα πρέπει να προβάλλεται ως ΖΩΤΙΚΟ πρόβλημα και να ζητούνται λύσεις. Οι υπηρεσίες που υποστηρίζουν την κτηνοτροφία, Κτηνιατρείο, ένωση ,κλπ θα πρέπει να κανουν την δουλειά τους και όχι να είναι απούσες.

Παρατηρητης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.