Επιστολή Διαμαρτυρίας για την αποθείωση


Μύρινα Ιούνιος 2011
 Προς
Ευρωπαϊκή Επιτροπή Περιβάλλοντος
Επίτροπο της Ελλάδας στο Ευρωκοινοβούλιο Μ. Δαμανάκη  
Εισαγγελέα Πρωτοδικών Μυτιλήνης  
Υπουργό Περιβάλλοντος  Τ. Μπιρμπίλη
Αν. Υπουργό Περιβάλλοντος και Βουλευτή Λέσβου Ν. Σηφουνάκη  
Υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας,  Μ. Χρυσοχοΐδη
Ειδική Γραμματέα Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ΥΠΕΚΑ Μαργαρίτα Καραβασίλη
Βουλευτή Λέσβου  Σ. Γαληνό  
Βουλευτή Λέσβου  Σ. Σκοπελίτη  
Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Αθ. Γιακαλή
Περιφερειακή Παράταξη Βασίλη Τεντόμα  
Περιφερειακή Παράταξη «Οικολογικός άνεμος»  
Περιφερειακή Παράταξη “ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΜΑΣ»
Περιφερειακή ΠαράταξηΛαϊκή Συσπείρωση
Δήμαρχο Λήμνου Α. Χατζηδιαμαντή
Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Λήμνου
Συμβούλιο Δημοτικής Κοινότητας Μύρινας
Εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Μ.Μ.Ε. Περιφέρειας και Αθηνών  
Μ.Μ.Ε. Λήμνου-Λέσβου

Μετά από μήνες προβολής της δεινής οικονομικής κατάστασης της χώρας και της ανάγκης επιβολής του «μνημονίου», τα Μ.Μ.Ε. στρέφουν τώρα την κοινή γνώμη στην “ανάγκη” για γρήγορες επενδύσεις, ανεξέλεγκτες επενδύσεις, μεγάλες επενδύσεις, επενδύσεις χωρίς περιβαλλοντικούς όρους, επενδύσεις χωρίς κανέναν έλεγχο, ενδοιασμό ή σχεδιασμό!................
 Στο πνεύμα αυτό, ανήκει και το άρθρο που δημοσιεύει η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ της Κυριακής 15 Μαΐου (Οικονομικό ένθετο σελ.2), με τίτλο ΞΕΜΠΛΟΚΑΡΑΝ ΕΠΤΑ ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 800.000.000 ΕΥΡΩ της συντάκτριας Δήμητρας Μανιφάβα. Μία από τις “ μεγάλες επενδύσεις”, φέρεται να είναι το πιλοτικό σύστημα αποθείωσης των καυσαερίων της μονάδας παραγωγής της ΔΕΗ στη Λήμνο, του οποίου όμως το συμβατικό τίμημα  ανέρχεται μόνο  σε 1.400.000 ευρώ-.
Η συντάκτρια φαίνεται πως δε μπήκε στον κόπο να ερευνήσει το θέμα ή να επικοινωνήσει τουλάχιστον με τη Δημοτική Αρχή της Λήμνου. Θα μάθαινε τότε για τις μαζικές αντιδράσεις των κατοίκων και των φορέων του νησιού για αυτήν τη “ μεγάλη επένδυση“, οι επιπτώσεις της οποίας είναι σημαντικότατες στο περιβάλλον και δεν ανταποκρίνονται στα οφέλη που προβάλλονται από το άρθρο.
 Να ληφθεί υπόψη ότι η δοκιμαζόμενη τεχνολογία εφαρμόζεται μόνο στα ποντοπόρα πλοία ακριβώς επειδή η απόρριψη του θαλασσινού νερού μετά την έκπλυση των καυσαερίων πίσω στην θάλασσα γίνεται μόνον κατά τον πλου διότι έτσι επιτυγχάνεται ικανοποιητική διασπορά των θειούχων  ενώσεων και της υψηλής οξύτητας που φέρει το φορτίο.
Ειδικότερα για το εργοστάσιο της ΔΕΗ στην Λήμνο, ενώ η απαγωγή του θαλασσινού νερού ψύξης των μηχανών του σταθμού θα πρέπει να γίνεται με αγωγό μήκους 300 μέτρων και σε βάθος 7 μέτρων στο σημείο εκβολής, στην πραγματικότητα το μήκος του αγωγού από την ακτογραμμή είναι 212 μέτρα και το βάθος στο στόμιο εκβολής είναι περίπου 3,5 μέτρα. 
Επιπρόσθετα, πως θα λειτουργεί η μονάδα με την καύση «βαρέως» (μη αποθειωμένου) πετρελαίου, του οποίου η χρήση έχει απαγορευτεί από τις 1 - 1 – 2007, πόσο σύννομη είναι μια τέτοια απόφαση;
Στην προκειμένη περίπτωση η απόρριψη στον κλειστό κόλπο του Αυλώνα και μάλιστα σε μη ικανοποιητική απόσταση από την ακτή και σε μικρότερο βάθος από το προβλεπόμενο εγκυμονεί ύψιστους κινδύνους βαριάς μόλυνσης στο θαλάσσιο περιβάλλον της περιοχής.

Σημειωτέον, η μονάδα της ΔΕΗ βρίσκεται μόλις ένα χιλιόμετρο από τα όρια του οικισμού της Μύρινας, σε μία από τις τρεις σημαντικές παραλίες της πόλης, 300 μόλις μέτρα από τη  μεγαλύτερη εν λειτουργία ξενοδοχειακή μονάδα του  νησιού,   πέντε αστέρων.

Παράλληλα με το δημοσίευμα της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ, έγιναν ενέργειες και σε επίπεδο Περιφέρειας, ώστε να “περάσει” η λειτουργία της μονάδας αποθείωσης, η εγκατάσταση της οποίας όφειλε να έχει αποξηλωθεί με απόφαση του προηγούμενου Δημοτικού Συμβουλίου Μύρινας και του Επαρχιακού Συμβουλίου Λήμνου. Οι «ενέργειες» φαίνεται να προωθούνται ήδη μετά τη θετική απόφαση της γνωμοδοτικής επιτροπής - μειοψηφούντος του εκπροσώπου του Δήμου Λήμνου - που αποφάσισε να αγνοήσει το ακατάλληλο μήκος του αγωγού και το μικρό βάθος στο σημείο εκροής των αποβλήτων, στηριζόμενη σε βεβαίωση που προσκόμισε ο ίδιος ο εκπρόσωπος του αναδόχου του έργου. Με αυτόν τον τρόπο και για μια φορά ακόμη η Διοίκηση έρχεται σε αντιπαράθεση με την κοινωνία την οποία οφείλει να υπηρετεί και να προστατεύει!
Όμως η τοπική κοινωνία, που πρέπει να έχει τον τελευταίο λόγο, θα αντιδράσει δυναμικά και πάλι και δεν θα επιτρέψει εν ονόματι του κέρδους και μόνον, την καταστροφή μιας από τις ωραιότερες παραλίες του νησιού - τον ΑΥΛΩΝΑ - την οποία απολαμβάνουν οι κάτοικοι και οι επισκέπτες αφού εκεί έχει κτιστεί και λειτουργεί μία σύγχρονη υπερπολυτελής ξενοδοχειακή μονάδα. 

ΖΗΤΟΥΜΕ από την Υπουργό Τ. Μπιρμπίλη και τον Αν. Υπουργό. Ν. Σηφουνάκη να τοποθετηθούν επί του θέματος, το οποίο γνωρίζουν πολύ καλά. Απαντήσεις του τύπου “..δεν γνωρίζω, θα το ψάξω και θα σας πω..” δεν μας ικανοποιούν πλέον, όπως δεν μας ικανοποιεί και η προώθηση επενδύσεων, καταστροφικών για το περιβάλλον, με το μανδύα των δήθεν «πράσινων επενδύσεων».
Ζητούμε από τη σημερινή αντιπολίτευση να δώσει εξηγήσεις για τη μονάδα αποθείωσης και τους μηχανισμούς που επέτρεψαν την τοποθέτησή της κατά την περίοδο της διακυβέρνησής της.
Ζητούμε από τον εισαγγελέα να επέμβει και να ερευνήσει το θέμα.
 Αν πραγματικά θέλετε να βγει η Ελλάδα από την κρίση αφήστε στην άκρη το σενάριο των κάκιστης ποιότητας και αμφιβόλου οικονομικής ωφέλειας επενδύσεων και βρείτε λύσεις ορθολογικές, νόμιμες, αποδεκτές από την τοπική και την ευρύτερη ελληνική κοινωνία. Βρείτε λύσεις βιώσιμες και αποδείξτε ότι τρέφετε σεβασμό για το περιβάλλον και κυρίως για τον ΑΝΘΡΩΠΟ.
Τότε όλοι οι πολίτες θα επικροτήσουμε, θα τις δεχτούμε, και θα τις στηρίξουμε.                                                                                                                                                                                                                                                              

Οι ΣΥΛΛΟΓΟΙ
-ΑΝΕΜΟΕΣΣΑ - Όμιλος Προστασίας Περιβάλλοντος και Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς νήσου Λήμνου.   
-Όμιλος Φίλων Φύσης (βουνού και θάλασσας) Λήμνου
- Σύλλογος Επαγγελματιών Αλιέων Λήμνου
- Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Λήμνου  
- Παλλημνιακός Φιλανθρωπικός Σύλλογος Νέας Υόρκης «Ήφαιστος» 
- Σύλλογος Λημνίων Σύδνεϋ Αυστραλίας
- Σύλλογος Λημνίων Αδελαϊδας Αυστραλίας
- Σύλλογος Λημνίων Μελβούρνης Αυστραλίας
- Σύλλογος Λημνίων Καμπέρας Αυστραλίας
- Λημνιακή Αδελφότης Νοτίου Αφρικής
- Πολιτιστικός Σύλλογος Λημνίων Καβάλας
- Κυνηγετικός Σύλλογος Λήμνου
- Παλλημνιακό Σχολικό Ταμείο
- Σύλλογος Ενοικιαζόμενων Δωματίων Λήμνου
- Πολιτιστικός Σύλλογος Πλάκας
- Εκπολιτιστικός Μορφωτικός Αθλητικός Σύλλογος Παναγιάς 
- Εκπολιτιστικός Μορφωτικός Αθλητικός  Σύλλογος ΗΦΑΙΣΤΟΣ Κοντοπουλίου
- Ιατρικός Σύλλογος Λήμνου
- Ναυτικός Όμιλος Λήμνου
- Ερυθρός Σταυρός Λήμνου
- Σύλλογος Αιμοδοτών Λήμνου
- Πολιτιστικός Σύλλογος Ανδρωνίου 
- Μ.Ε.Α.Σ. «ΛΗΜΝΟΣ»
- Ε.Λ.Μ.Ε Λήμνου

Κοινοποίηση:
WWF Ελλάδας
ΠAKOE  
Ελληνικό δίκτυο φίλοι της φύσης
Διεθνές δίκτυο friends of nature  
  
 Διευθύνσεις Επικοινωνίας:
ΑΝΕΜΟΕΣΣΑ Ταχ Θυρίδα 103 Μύρινα 81400 Λήμνος
Όμιλος Φίλων Φύσης (βουνού και θάλασσας) Λήμνου   
Γαροφαλλίδου 44 Μύρινα Λήμνου τ.κ. 81400
Μετά τις δημοσιεύσεις μας, την  επερώτηση του κ Γαληνού έρχεται και η επιστολή διαμαρτυρίας της ΄΄ΑΝΕΜΟΕΣΣΑΣ΄΄ για το θέμα της αποθείωσης. Συγχαρητήρια από όλους μας. Επιτέλους η Λήμνος ξύπνησε!!!
  Μόλλη Μαχαίρα

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.