Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός

Από τη Μόλλη Μαχαίρα

Η εθελοντική πρόσφορα είναι έμφυτη άξια στη συλλογική συνείδηση της ελληνικής κοινωνίας και ο ρόλος του εθελοντή είναι ριζωμένος στη συνείδηση των ανθρώπων κάνοντας καθημερινά πράξη τα διαχρονικά λόγια και το όραμα  του εμπνευστή του Ερυθρού Σταυρού, ΕΡΡΙΚΟΥ ΝΤΥΝΑΝ .

"Στην εποχή μας, που συχνά αποκαλείται εγωιστική και ψυχρή, τι γοητευτικό θα ήταν για ευγενείς και σπλαχνικές καρδιές και ιπποτικές ψυχές, να αντιμετωπίσουν τους ίδιους κινδύνους με τον πολεμιστή, οικειοθελώς, σε ειρηνικό πνεύμα, με στόχο την ανακούφιση και με κίνητρο την αυταπάρνηση " 

Όταν μιλάμε για Ερυθρό Σταυρό, αυτό που πρωτίστως μας έρχεται στο μυαλό φυσικά και αβίαστα, είναι η έννοια της προσφοράς , της αλληλεγγύης και της αγάπης για τον σύνθετο. Αγάπης ανιδιοτελούς και σχολείων που εξευμενίζει πρώτα τον δότη και τον εξυψώνει στα ματιά όλων μας.

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός από την ίδρυση του πριν 130 χρόνια και μέχρι σήμερα , παραμένει διαχρονικά αφοσιωμένος στην ανακούφιση  του πόνου των συνανθρώπων μας με κινητήρια δύναμη τους εθελοντές του. Η εθελοντική αλληλέγγυα προσφορά βρίσκεται: στο θεμέλιο της δράσης του κινήματος και ήταν ανέκαθεν η βάση της ύπαρξης και της δραστηριότητας του Ελληνικού Ερυθρού Σταύρου. Σε όλη την ιστορία του Συλλόγου οι Εθελοντές με αίσθημα αποστολής και αυταπάρνησης έκαναν το όραμα του Ερυθρού Σταύρου πραγματικότητα.

Oι εθελοντές προσφέρουν το χρόνο, την ενέργεια , τις γνώσεις και πάνω από όλα την αγάπη τους προς τους πάσχοντες συνάνθρωπους μας. Και ποιοι είναι αυτοί που χρήζουν της μεγαλύτερης προσφοράς τους από τα παιδιά με ειδικές ανάγκες?

Παιδιά, που η  φύση δεν υπήρξε απλόχερη μαζί τους, που τα στέρησε από αυτά που το οποιοδήποτε υγιές παιδί δεν διανοείται να στερηθεί. Τα παιδιά αυτά αποτελούν μια δύναμη στην κοινωνία που οφείλει στο σύνολο της να συμμετέχει ενεργά στο οικονομικό και κοινωνικό γίγνεσθαι.

Είναι τα παιδιά που έχουν ίσα δικαιώματα με όλα τα άλλα, που απολαμβάνοντας την προσφορά των εθελοντών ,θα ξεπεράσουν τις δυσκολίες και θα σταθούν ισότιμα στην κοινωνία ,αποτελώντας τους αυριανούς εργαζόμενους, καταναλωτές, φορολογουμένους, φοιτητές, οντάς οι γείτονες οικογένεια μας και οι φίλοι μας.Οι εθελοντές είναι αυτοί που παρακάμπτοντας το ατομικό συμφέρον και την προσωπική προβολή τους, προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στους επιμέρους τομείς ,όπως στην νοσηλευτική και στην κοινωνική πρόνοια, είτε συμμετέχοντας σε αποστολές είτε σε καθημερινές δράσεις υποστήριξης και περίθαλψης.

Η άρτια εκπαίδευση, η εξειδίκευση, η ανάληψη πρωτοβουλίας, η αμερόληπτη κατανόηση και η ανιδιοτέλεια είναι τα βασικά χαρακτηριστικά που διαμορφώνουν το προφίλ του σύγχρονου εθελοντή και αποτελούν τα εχέγγυα της αποτελεσματικής και καταλυτικής συνδρομής του προς τα παιδιά αυτά. Αυτοί θα απαλύνουν τον πόνο τους κατά την νοσηλεία τους στα νοσοκομεία, προσφέροντας  τους ψυχολογική υποστήριξη, κουράγιο, δύναμη και συντρόφια.  Θα συμπληρώσουν την ιατρική θεραπεία και θα ολοκληρώσουν την νοσηλευτική φροντίδα.

Με αυτό τον τρόπο  θα συμβάλουν στην ταχύτερη ανάρρωση τους ,ενισχύοντας τους παράλληλα την αυτοπεποίθηση και την διάθεση για ζωή. Αν και μικρή επαρχία , έχουμε την τύχη της λειτουργιάς δυο ειδικών σχολείων-ενα στο Επαναδώ και ένα στην Καλλιθέα-όπου με τον απαράμιλλο ζήλο και τις αξιέπαινες προσπάθειες των παιδαγωγών και των εξειδικευμένων εκπαιδευτών, μπορούν να εκπαιδευόσουν τα παιδιά κάθε ψυχοσωματικής και κινητικής διαταραχής.

Σε ένα τέτοιο σχολείο, ο ρόλος των εθελοντών του Ερυθρού Σταυρού είναι πρωταγωνιστικός. Η επίσκεψη τους σε συγκεκριμένες ώρες του εκπαιδευτικού προγράμματος, ώστε να προσεγγίσουν τα παιδιά από μια άλλη πλευρά, πιο ανθρωπινή και πιο οικεία, θα ενισχύσει σημαντικά την αυτοπεποίθηση τους, απαραίτητο στοιχειό για την ομαλή ένταξη τους στην κοινωνία. Θα μπορούν αυτά τα πονεμένα πλάσματα να ξεδιπλώσουν τις άγνωστες στους περισσότερους πτυχές της ψυχής τους, βρίσκοντας παρηγοριά, έμπρακτη αγάπη και συμπαράσταση. Θα νιώσουν ότι έχουν και αυτά δικαίωμα στην επικοινωνία, στον ψυχικό διάλογο, στην νοητική προσέγγιση.

Έτσι σε συνεργασία με τους εκπαιδευόμενους  οι μαθησιακοί στόχοι θα καταστούν εφικτοί και το εκπαιδευτικό έργο  προσπελάσιμο.  Το πιο σημαντικό, όμως, εγχείρημα των εθελοντών είναι η προσπάθεια τους να προσεγγίσουν την ίδια την οικογένεια των πασχόντων παιδιών. Οι οικογένειες αυτές χρειάζονται στήριξη και βοήθεια επί της ουσίας σε όλα τα επίπεδα. Στήριξη υλική-γιατι οι περισσότερες ανήκουν στις ασθενείς οικονομικές τάξεις-στηριξη ψυχική, πνευματική ηθική.
Πρέπει να μάθουν όλα τα μελή τους ποιος είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος αντιμετώπισης και συμπεριφοράς προς τα παιδιά αυτά, ώστε να ενθαρρυνθεί η πρωτοβουλία και η δράση τους. Πρέπει η ίδια η οικογένεια πρωτίστως να ενθαρρυνθεί, ώστε να συνειδητοποιήσει ότι η αναπηρία δεν αποτελεί ένα μεγάλο δράμα που οδηγεί στον κοινωνικό αποκλεισμό και την απομόνωση, αλλά ένα κοινωνικό φαινόμενο, ένα δεδομένο της κοινωνίας μας που αφορά το πολίτικο σύστημα και τη δημοκρατία συνολικά, άρα συνολική οφείλει να είναι και η αντιμετώπιση του.

Ο εθελοντής είναι αυτός που μπορεί να βοηθήσει προς αύτη την κατεύθυνση. Είναι αυτός που θα συμβάλλει στην κοινωνικοποίηση του παιδιού, συνοδεύοντας το σε κάθε είδους κοινωνική εκδήλωση, πολιτισμικού η ψυχαγωγικού χαρακτήρα, γνωρίζοντας του τη φύση, τη χαρά της αληθινής παρέας και συντροφιάς .Αυτός που θα γνωρίσει στο παιδί τα αξιοθέατα του τόπου του, τις ιδιαίτερες ομορφιές του, που θα το βοηθήσει να προσεγγίσει τους συνάνθρωπους του, ανταλλάσσοντας και μοιράζοντας μαζί τους ότι μπορεί-αυτο το ελάχιστο , το μηδαμινό, το άνευ σημασίας για μας για εκείνο ,όμως, το πολύτιμο το τεράστιο, αυτό που θα το κάνει να νιώσει ότι ζει μαζί μας.

Τα άτομα με αναπηρία αποτελούν το 12% του πληθυσμού και επιβάλλεται να διαβιώνουν ενεργά κι όχι να επιβιώνουν ανεκτά. Σε μια εποχή που η αδιαφορία και η προσωπική ικανοποίηση είναι εξίσου συχνά και δεδομένα όσο οι φυσικές η άλλες καταστροφές, οι εθελοντές αποτελούν μια εναλλακτική πρόταση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που πλήττουν τους συνάνθρωπους μας.

Με την πεποίθηση και με συνείδηση ότι η δράση τους είναι αποστολή και λειτούργημα, οι εθελοντές προσφέρουν καθημερινά ένα κομμάτι από τον εαυτό τους στον συνάνθρωπο .Προσφέρουν, όμως, και κάτι μεγαλύτερο, την ελπίδα ότι μπορούμε να ανακουφίσουμε τα δεινά του κόσμου, την έμπρακτη απόδειξη ότι υπάρχει δύναμη στη συλλογική ανιδιοτελή πρόσφορα. 

 Μόλλη Μαχαίρα

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.