Οι 4 πληγές του Φαραώ στην υγεία

Τα νέα μέτρα για τον τομέα της δημόσιας υγείας τα οποία είναι επιπλέον των ήδη γνωστών του εφαρμοστικού νόμου και του Μεσοπρόθεσμου που προβλέπει το επικαιροποιημένο Μνημόνιο είναι:


1.       Περικοπή 50% του διοικητικού προσωπικού των ενοποιημένων ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΟΑΕΕ και ΟΠΑΔ (ΕΟΠΥΥ) και αποδέσμευση του 25% των συμβεβλημένων γιατρών.
2.       Μείωση της νοσοκομειακής δαπάνης κατά 15% έως το τέλος του 2012 με κλείσιμο νοσοκομείων, κατανομή και αναπροσανατολισμός του προσωπικού του Εθνικού Συστήματος Υγείας μέχρι το 2013
3.       Μείωση των παρεχομένων υπηρεσιών υγείας στους ανασφάλιστους και εισαγωγή χρεώσεων για παρεχόμενες υπηρεσίες σε αλλοδαπούς κατοίκους.
4.       Αλλαγές στην τιμολόγηση των φαρμάκων και των ιατρικών υπηρεσιών.  

Το νέο μνημόνιο που κοινοποίησε η Κομισιόν το βράδυ του Σαββάτου, στα αγγλικά, ζητά μείωση τουλάχιστον 2,122 δισ. μέχρι το τέλος του 2015 στη δημόσια δαπάνη υγείας και την δημόσια φαρμακευτική δαπάνη: «Τουλάχιστον 310 εκατομμύρια ευρώ το 2011, επιπλέον 697 εκατομμύρια το 2012, 349 εκατομμύρια το 2013, 303 εκατομμύρια το 2014 και 463 εκατομμύρια το 2015».

Το νέο Μνημόνιο σημαίνει για τον υπαγόμενο στο υπουργείο Υγείας Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) «σημαντική μείωση του διοικητικού προσωπικού του κατά τουλάχιστον 50% και των συμβεβλημένων γιατρών, τουλάχιστον κατά 25%. Στόχος, η επίτευξη αναλογίας ασθενή-γιατρού στα μέτρα του ευρωπαϊκού μέσου όρου».

Για τον ίδιο τον Οργανισμό όμως, η λειτουργία του οποίου ξεκινά τον Σεπτέμβριο, σημαίνει και το «διορισμό του αναγκαίου και ειδικευμένου προσωπικού» που θα επιλέξει «ειδική επιτροπή επιλογής που θα επινοήσει τα αντικειμενικά κριτήρια ώστε να επιλεγούν για τη διαχείρισή του ειδικευμένοι εμπειρογνώμονες αναγνωρισμένου κύρους σε θέματα υγείας, διαχείρισης και διοίκησης υγείας».

Το νέο Μνημόνιο πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα την τελική πρόταση για την αναδιάταξη των μονάδων του ΕΣΥ που δημοσιοποίησε την περασμένη Παρασκευή ο υπουργός Υγείας: στη μετατροπή νοσοκομείων σε κέντρα αποκατάστασης, κέντρα διαχείρισης χρόνιων νοσημάτων κ.ο.κ. Στην τελική πρόταση του υπουργείου Υγείας διασυνδέονται νοσοκομεία, μετατρέπονται σε Κέντρα Υγείας πρώην ψυχιατρικές δομές, αλλά υπήρχε η διαβεβαίωση ότι «σε κάθε νοσοκομείο, από το μεγαλύτερο κεντρικό μέχρι το μικρότερο απομακρυσμένο, θα υπάρχει το "βασικό νοσοκομείο" που αποτελείται από τις εξής ειδικότητες: Παθολογική, Καρδιολογική, Γενικής Χειρουργικής, Μαιευτική, Παιδιατρική, Ορθοπεδική. Σε όλα θα υπάρχει και πλήρης εργαστηριακός τομέας (αιματολογικό, μικροβιολογικό κ.ο.κ.) και απεικονιστικός τομέας (ακτινολογικό, υπέρηχος)», όπως χαρακτηριστικά εξήγησε στην παρουσίαση του τελικού πλαισίου ο υφυπουργός Υγείας Μ. Τιμοσίδης.

Η πρόταση για « Λειτουργικές Αναδιατάξεις Μονάδων ΕΣΥ» αποτελεί ΜΝΗΜΕΙΟ προχειρότητας – άγνοιας και ιλαρότητας καθώς, για παράδειγμα, συγχωνεύει ΩΡΛ με Οφθαλμολογική κλινική, αποσκοπώντας στη δήθεν μείωση των αναγκών εφημερίας και του λειτουργικού κόστους.

 Επιπλέον προβλέπεται εκπόνηση σχεδίου από τους υπουργούς Υγείας, Εργασίας και Οικονομικών, «κατανομής και αναπροσανατολισμού των εργαζομένων στο ΕΣΥ και τα ασφαλιστικά ταμεία μέχρι το 2013». Το σχέδιο θα προκύψει από έκθεση για τη δομή και το ύψος των αμοιβών των εργαζομένων στον δημόσιο τομέα υγείας που θα ετοιμάσουν μέσα στο 2011 οι παραπάνω υπουργοί. «Ηλικία, ειδικότητα, βαθμός, κατανομή ανά περιφέρεια, επίπεδα αμοιβής, όγκος και δυναμική απασχόλησης του ανθρώπινου δυναμικού σε νοσοκομεία, κέντρα υγείας και ταμεία υγείας θα είναι οι πληροφορίες που θα παρέχει λεπτομερώς η έκθεση η οποία θα ενημερώνεται ετησίως».

Σύμφωνα με το νέο Μνημόνιο, καταργείται η εισφορά της τάξεως του 0,4% που πήγαινε στον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο με την αγορά κάθε φαρμάκου, χωρίς να γίνεται σαφές πού θα πηγαίνει το 0,4%.

Επιπλέον, ανακοστολογούνται προς τα κάτω κατά 30% μέχρι το τέλος του 2012 οι αμοιβές για ιατρικές υπηρεσίες ιδιωτικών παρόχων (γιατρών, διαγνωστικών κέντρων κ.ο.κ.), επίσης χωρίς να αποσαφηνίζεται αν θα επιβαρύνεται ο πολίτης ή θα χάνει η εταιρεία. Οι τιμές αρχικά, μέχρι το τέλος του 2011, θα αναθεωρηθούν με στόχο τη μείωση της δαπάνης κατά 15% το 2011 και κατά επιπλέον 15% το 2012.

Για το νοσοκομείο Λήμνου όπως ενημερώνει ο ιατρικός σύλλογος Λήμνου με δελτίο τύπου, αποφασίστηκε η υποβάθμιση του Γεν. Νοσοκομείου με την κατάργηση της αυτοτέλειας του και την υπαγωγή του στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης, χωρίς να λαμβάνεται υπ’όψιν καμία από τις ιδιαιτερότητες του νησιού, όπως οι συγκοινωνιακές υποδομές και δυνατότητες, καθώς και οι αποστάσεις από το διοικητικό κέντρο της Περιφέρειας και την Κεντρική Διοίκηση.

Για το υπόψη θέμα σε επερώτηση του ο κ.Γαληνός στο κοινοβούλιο αναφέρει ότι, η παροχή υπηρεσιών υγείας στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο είναι μία στοιχειώδης υποχρέωση της Ελληνικής πολιτείας απέναντι στους κατοίκους των νησιών. Είναι αναγκαία συνθήκη για να παραμείνουν οι κάτοικοι στα νησιά τους, καθώς και για να υπάρξει τουριστική ανάπτυξη. Η υποβάθμιση των υπηρεσιών υγείας, όπως αυτή που θα προέκυπτε από την συγχώνευση των νοσοκομείων, δείχνει πλήρη έλλειψη κατανόησης των ζητημάτων που θέτει η νησιωτικότητα. Αγνοεί το αίσθημα ανασφάλειας και το αίσθημα αποκλεισμού που παράγονται από τέτοιες ενέργειες, καθώς και τις συνέπειες που αυτά έχουν. Κάθε απόφαση για συγχώνευση ή συνένωση νοσοκομείων σε νησιά, κάθε ανάλυση κόστους –ωφελειών πρέπει να συνυπολογίζει παραμέτρους όπως οι αποστάσεις , ο χρόνος μετάβασης στον τόπο παροχής υπηρεσιών υγείας καθώς και το ευρύτερο κοινωνικό, οικονομικό και εν τέλει εθνικό κόστος που ιδιαίτερα στο ακριτικό Βόρειο Αιγαίο, η ζωή των νησιωτών δεν μπορεί να αξιολογείται και να θυσιάζεται για τα κάποια ευρώ που αναμένεται να εξοικονομηθούν .

Δυστυχώς όμως αν και οι επερωτήσεις δείχνουν ενδιαφέρον δεν δίνουν πλέον λύσεις. Θα περιμένουμε βέβαια την απάντηση στο αν υπάρχει ανάλυση κόστους-ωφελειών με βάση την οποία έχει γίνει ο σχεδιασμός και εάν σε αυτή έχει συνυπολογιστεί το ευρύτερο κοινωνικό, οικονομικό και εθνικό κόστος μίας τέτοιας απόφασης.  

Αυτό όμως που είναι σίγουρο  ιατροί και διοικητικό προσωπικό υγείας θα χάσουν τη δουλειά τους.  Δεν είναι ακόμα σαφές το πότε, αλλά σίγουρα  μέχρι το 2013 θα έχουν  ολοκληρωθεί  οι αλλαγές.  Άραγε θα βελτιωθεί η παροχή υπηρεσιών υγείας;

Μόλλη Μαχαίρα

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.