Ειλικρίνεια στις ανθρώπινες σχέσεις


Η απόλυτη ειλικρίνεια στις σχέσεις μας, είτε φιλικές είτε συντροφικές, ακόμα και στις  επαγγελματικές, είναι καλό να υπάρχει ή όχι; Το ερώτημα αυτό απασχολεί πολλούς  ανθρώπους και ειδικά εμάς τις γυναίκες. Θεωρούμε την ειλικρίνεια πολύ σημαντική για την ανθρώπινή μας επικοινωνία   αλλά  δεν είναι σίγουρο αν τελικά εμείς είμαστε απόλυτα ειλικρινείς!  

Όλες  συζητάμε το θέμα με  το γνωστό κλισέ ότι ‘ είναι καλό να υπάρχει ειλικρίνεια σε όλες μας τις σχέσεις’  αλλά  γνωρίζουμε ταυτόχρονα ότι η ειλικρίνεια  πολλές φορές τις πληγώνει και άλλοτε  τις καταστρέφει. Τι τελικά είναι σωστό;  Κερδίζουμε  ή χάνουμε με την ειλικρίνεια; 


Αυτό που έχει πρωταρχική σημασία είναι ότι δεν θα πρέπει να λέμε ή να κάνουμε πράγματα που δεν τα αισθανόμαστε . Αν κάτι το πιστεύουμε  πρέπει να το πούμε διαφορετικά  θα είναι καλύτερα να μην μιλήσουμε και να πούμε  ψέματα "για να χαϊδέψουμε τα αυτιά του άλλου", γιατί αρκετοί άνθρωποι δεν αντέχουν την αλήθεια.

Η ειλικρίνεια ξεκινάει από τον εαυτό μας πρώτα από όλα.  Οποιαδήποτε σχέση, φιλική, ερωτική, δεν θα μπορούσε να έχει διάρκεια  χωρίς ειλικρίνεια.  Όσες φορές πληγωθήκαμε ήταν γιατί μείναμε  στην πλάνη σχετικά με τις προθέσεις κάποιων και στο τέλος όταν καταλαβαίναμε  τι συμβαίνει ήταν αργά, αφού ποτέ δεν μίλησαν ειλικρινά.

Εάν επιζητούμε την  απόλυτη ειλικρίνεια όταν στεκόμαστε απέναντι στον καθρέφτη, τότε καλό είναι να την έχουμε  κι απέναντι  των άλλων. Κι αν χάσουμε κάτι από την ειλικρίνεια μας , θα ήταν γιατί απλώς δεν έχουμε την ειλικρίνεια να το πούμε  στα δικά μας μάτια. Ναι η ειλικρίνεια  είναι ηθική αξία. Το θέμα βέβαια είναι κατά πόσο αυτή έχει να κάνει με τον έρωτα ή τον εγωισμό  και την ανικανότητα μας να συγχωρούμε. Μπορεί να αγαπάμε μόνο έναν άνθρωπο και μάλλον αυτός να είναι ο εαυτός μας!

Υπάρχουν και χαρακτήρες για τους οποίους  η ειλικρίνεια   έχει πρακτική αξία. Το παίζουν ειλικρινείς μόνο και μόνο γιατί τα πράγματα κυλούν καλύτερα στον έρωτα. Η ηρεμία και η γαλήνη σε μια σχέση  ενδιαφέρουν περισσότερο από την αλήθεια, γι' αυτό και δεν απαιτείται η  ειλικρίνεια, ενώ τα ψέματα που αναγκάζονται να πουν δίνουν μια πιο ενδιαφέρουσα νότα στη σχέση.

Έχουμε γνωρίσει  ανθρώπους οι οποίοι θεωρούν ότι η αλήθεια και τα ψέματα  είναι εργαλεία! Τα χρησιμοποιούν για να έχουν επιτυχία στον έρωτα και στις σχέσεις τους. Λένε αλήθεια ή ψέματα ανάλογα με την περίσταση. Αυτό βέβαια είναι ριψοκίνδυνο, και ειδικά  το κρυφτούλι  που  τους γοητεύει  αλλά συνήθως γίνεται εφιάλτης  γιατί τους τσακώνουν και εκτίθενται.   

Αυτό που  θα πρέπει να μη λησμονούμε είναι ότι, «η ειλικρίνεια  περνάει από τρία στάδια. Πρώτα γελοιοποιείται. Μετά βρίσκει σφοδρή αντίθεση. Και στο τέλος θεωρείται αυτονόητη»

Λίλιαν

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.