Ξύπνα λεβέντη Κεχαγιά

Η Λήμνος που αναφέρουμε συνέχεια, και που έχει γίνει τόσο της μόδας τώρα τελευταία να την βάζουμε μπροστά στη προσωπική μιζέρια μας, τη πνευματική μας φτώχεια, την υποταγή μας σε όλο αυτό το σύστημα που βιώνουμε, είναι κάτι το αφηρημένο; Όχι. Είναι ένα νησί με συγκεκριμένα γεωγραφικά όρια και συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.

 Όταν λέμε Λήμνος αυτό που φέρνουμε στην επιφάνεια να μας σώσει είναι το αρχαίο παρελθόν μας, η ιστορία μας. Όμως το όνομα αυτό μπορεί να είναι βαρύ, αλλά οι κάτοικοι αυτού του νησιού είναι καταναλωτές ενός παγκόσμιου συστήματος αξιών, ζουν και λειτουργούν με τα πρότυπα αυτού του συστήματος, έχουν δημιουργήσει σαν αξίες και ανάγκες αυτά που προτείνει αυτό το σύστημα αξιών.

Ο Λημνιός καταναλωτής των σούπερ μάρκετ, των ριάλιτυ της τηλεόρασης, ο συλλέκτης διαφόρων γκάτζετ τελευταίας τεχνολογίας, ο λάτρης της ρόδας, της μάσας, της μοδάτης ένδυσης, ο διψασμένος για χρήμα και καλοπέραση, ο αντιγραφέας τηλεπερσόνων, και πρωταγωνιστών διαφημιστικών σποτ, σε τίποτα δεν διαφέρει από τον εθισμένο ευρωπαίο ή αμερικανό καταναλωτή, παρά μόνο σε ότι αφορά το τρόπο που εφαρμόζει και υπακούει στα ερεθίσματα αυτά.

Ο μέσος Λημνιός δεν είναι με ένα βιβλίο στο χέρι να μελετάει αρχαίους φιλοσόφους, ούτε να διαβάζει την ιστορία του τόπου του νησιού για να δει από ποιους χτίστηκαν το Νοσοκομείο, το Γυμνάσιο, τα Σχολεία, οι Εκκλησίες και ποίοι φρόντισαν να φέρουν πόσιμο νερό στις πλατείες.  Να μάθει ποιος είναι ο Μανιάτης, ο Κωνσταντίνου, ο Χαρίτος, ο Παμπούκης, ο Αρβανιτάκης και τόσοι άλλοι που τόσο γλαφυρά περιγράφει ο συγγραφέας Αριστείδης Τσοτρούδης.  Ούτε πολεμάει στα βουνά της Πίνδου με κρυοπαγήματα στα πόδια αλλά ούτε γνωρίζει ότι η Λήμνος είναι η πρώτη νήσος που αντέστη κατά των Γερμανών.

 Ο μέσος Λημνιός στο χέρι του κρατάει ένα τάμπλετ, φοράει κάποια ξένη επώνυμη φίρμα, και πολεμάει για μια πρόσληψη σε κάποια τράπεζα ή για ένα διορισμό για να εξασφαλίσει χρήμα για να μπορεί να αγοράσει κι άλλα από αυτά τα "αγαθά" που είναι και η κεντρική ιδέα της ζωής του και της κοσμοαντίληψής του. Το αν χορεύει ‘’Πάτημα’’ ή τον ‘’Κεχαγιά’’ ενώ οι συγγενείς του Ευρωπαίοι χορεύουν ταραντέλες, βαλς και καντρίλιες δεν σημαίνει απολύτως τίποτα. Το αν παρακολουθεί μετά μανίας ένα χαζοκούτι που έχει κι ελληνικούς υπότιτλους ακριβές καρμπόν με τα υπόλοιπα χαζοκούτια των εκτός συνόρων κατοίκων είναι η ουσία.

Έχουμε κατοίκους που τρέχουν στα σούπερ μάρκετ ν΄αγοράσουν λεμόνια από την Αργεντινή, φιστίκια Αιγίνης από τη Τουρκία και λάδι από τη Γερμανία! Κατοίκους που διαβάζουν ένα σωρό αηδίες και τους δικούς τους συγγραφείς, ποιητές, φιλοσόφους, ζωγράφους, καλλιτέχνες τους θεωρούν κουραστικούς ή ντεμοντέ. Κατοίκους που κάνουν οικονομίες για να πάνε σ΄ενα μοδάτο θέρετρο και δεν έχουν μπει στο κόπο να πάνε ούτε στα Καβήρια να τα δουν από κοντά. Κατοίκους που ο ζωτικός τους χώρος καταλαμβάνεται από ότι αηδία τους πουλήσει κάθε Ανθέλληνας.

Πότε θα ξυπνήσεις αλήθεια Κεχαγιά; Να αγαπήσεις ξανά τη γη που σε  ανάθρεψε και σε τρέφει; Πότε θα αφήσεις και το δικό σου στίγμα στην  ιστορία του νησιού μας που λες ότι το αγαπάς τόσο πολύ; Η κρίση που ζεις ξεκινάει από μέσα σου. Ξύπνα!!

Ξέρω… ξέρω ( not in my back yard = Όχι στην αυλή μου).

Λ.Μ

1 σχόλια:

θησεας είπε...

συμφωνω σε ολα εκτος του πρωτου Μολλη κανοντας τον συνηγορο του διαβολου και του απλου καταναλωτη σαν εμενα στις δυσκολες εποχες που ζουμε με αυτη την οικονομικη κριση δυστυχως ο ελληνας πλεον δεν μπορει και δεν εχει την δυνατοτητα να κοιταξει την προελευση ενος προιοντος ουτε την διατροφικη του αξξια αλλα μονο την αξια του προιοντος σε χρημα .
Δυστυχως ομως Μολλη μου σε αυτο το κομματι συμβαλανε σε τοπικο επιπεδο και ολα τα καταστημα παροχης τροφιμων σου παραθετω ενημερωτικα οτι πριν ερθει ο ΑΒ και ο μασουτης τοτε που τα Super Market τοπικου επιπεδου ειχαν την μοναδικοτητα στις πωλησεις τροφιμων αντι να το εκμεταλευτουν και να τραβηξουν το κοσμο οχι απο την αναγκη που ειχε ο κοσμος (λογω μη υπαρξης πλεον SM επειδη ειχαν κλεισει) κανανε οτι μπορουσαν να τον εκμεταλευτουν στο επακρο ανεβαζοντας τις τιμες ακομα και κατα 100% σε διατροφικα και καταναλωτικα ποριοντα με την σιγουρια μαλιστα οτι δεν προκειτε μελοντικα να ανοιξει ξανα SM στην Λημνο το αποτελεσμα γνωστο οποτε πες με σκληροκαρδο που το λεω αυτο και που δεν ειναι μονο δικη μου αποψη αλλα ηθελεστα και παθεστα για να μην πιασω να αναλυσω την οποια κατασταση υγιεινης επεζε μεσα εκει σε ολα τα σημεια καθοτι η Λημνος ειναι μικρο νησι και ολα μαθευονται και καπνος χωρις φωτια δεν υπαρχει και λυπαμε που το λεω ανα και λημνιος. ναι να υποστηριξω τα τοπικα καταστημα με ολη μου την ψυχη οταν και αυτα ομως αποφασισουν να με υποστηριξουν χωρις να κανουν χρηση των μεταφορικων που πληρωνουν ,γιατι δεν ειναι δυνατον το κατσικακι απο Ολανδια Μολλη μου να κανει απο 3-6 ευρω πιο κατω απο το ντοπιο??? εκτος και αν στην Ολλανδια το ταιζουν σκατα(με το συγνωμη)οποτε δεν τους κοστιζει τιποτα και μη μου πεις περι ποιοτητας τροφης γιατι τιποτα μα τιποτα ακομα και στην τοπικη παραγωγη κρεατος δεν μου δειχνει η εγγυατε τον τροπο που τα μεγαλωνουν τα ζωντανα απλα βασιζομαι στον λογο τους οποτγε λυπαμε αλλα με αυτο το κομματι δεν συμφωνω και μπορω να πω και αλλα πολλα που ομως θελω πολλες σελιδες να τα αναλυσω

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.