Εμείς, τα αχάριστα ζώα

Το ντόμπερμαν είναι έγκυος. Ο πυροσβέστης μόλις την έσωσε από μια φωτιά.
 
Οταν τελικά κατάφερε να σβήσει  τη φωτιά, κάθισε κάτω να πάρει μιαν ανάσα.

'Ενας φωτογράφος πρόσεξε ότι η σκυλίτσα δεν έφευγε 
αλλά καθόταν και κοίταζε τον πυροσβέστη.
Ξαφνικά, την είδε να πηγαίνει προς τον Πυροσβέστη
και αναρωτήθηκε τι πήγαινε να κάνει...

Ποίοι είναι οι Κιοτήδες και οι νενέκοι

 Ακούμε και διαβάζουμε φράσεις που σε μερικούς από εμάς παραμένουν άγνωστες και ας τις χρησιμοποιούμε συχνά. Ας δούμε όμως δύο από αυτές.


ΟΙ ΚΙΟΤΗΔΕΣ

Ο Γ. Καραϊσκάκης, «έσερνε ένα γυναικείο παλιόβρακο, γνωστό σ’ όλο το ασκέρι του με τ’ όνομα το βρακί της Κατερίνας, που το φόραγε στους φοβητσιάρηδες».   Όσους κρύβονταν, τους κιοτήδες (δειλούς), «τις σαπιοκοιλιές», όπως τους ονόμαζε ο Καραϊσκάκης, τους ξετρύπωνε και τους ανάγκαζε να φορέσουν «το βρακί της Κατερίνας». (Η Κατερίνα ήταν περιβόητη για την ελευθερότητά των ηθών της στη περιοχή). Όσοι λαγόκαρδοι και κιοτήδες φορούσαν «το βρακί» ντροπιάζονταν δια βίου και συνήθως εξαφανίζονταν, για να γλιτώσουν τον περίγελο του κόσμου   

Ανοικτή επιστολή στον Αντώνη Σαμαρά

Γράφει ο Alter ego

Αντώνη Σαμαρά,

Είσαι ο πρώτος εκλεγμένος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, από το ΛΑΟ, με το ΛΑΟ για το ΛΑΟ. Μην το ξεχνάς.
Είσαι εκείνος που ξόρκισες τα φαντάσματα του παρελθόντος οριστικά.

Είσαι εκείνος που αποκατέστησες την Ιστορία της Παράταξης. Την ξεκαθάρισες από υπόλογους ξένων πρεσβειών, νενέκους και κιοτήδες. Την ξεκαθάρισες από τους Εφιάλτες της.

Βούρκος και βρώμα

Γράφει ο Ακρίτας

Σωστά τα είπε ο Στρος Καν είμαστε μες τα σκ…

Φίλοι της Ν.Δ θυμόμαστε όλοι όταν τελείωσαν οι εκλογές μετά το στραπάτσο της Ν.Δ ξεκίνησαν διαδικασίες να βρούμε τον ηγέτη του κόμματος και της Ελλάδας .
 
Και ο του θαύματος o Σαμαράς και o Αβραμόπουλος έκαμαν την πρόταση τήρησης των δημοκρατικών διαδικασιών με εκλογή Αρχηγού από των κόσμο υποσχέθηκαν αναβάθμιση των τοπικών οργανώσεων δημοκρατικές διαδικασίες εκλογής για τους ανθρώπους που θα εκπροσωπούν τις τοπικές κοινωνίες στα κέντρα εξουσίας.

Δώστε μας ένα όραμα, μία ώθηση, μία ελπίδα

Ζούμε σε εποχές όπου τα λόγια έχασαν την αξία τους. Ζούμε σε εποχές όπου παραινέσεις «ενότητας και στήριξης» που μένουν απλά στα λόγια δεν αγγίζουν τον μέσο Έλληνα πολίτη. Γιατί ο τελευταίος έχει ανάγκη να βλέπει και να μπορεί να ακολουθεί πράξεις ουσίας από τους πολιτικούς του. Από πράξεις που θα δώσουν ζωή και πάλι σε έννοιες όπως η συντροφικότητα, η αλληλεγγύη, το όραμα και ο αγώνας.

Γιατί ο μέσος Έλληνας, ιδίως μέσα στις συνθήκες που ζούμε και καταπιεζόμαστε όλοι μας, έχει ανάγκη από το όραμα την ελπίδα για  «Οικοδόμηση ενός νέου  Ελληνικού πολιτισμού», που γι αυτόν δεν θέλει είναι μια απλή στάμπα σε μπλούζα, αλλά  και τρόπος ζωής. Ο μέσος Έλληνας μπορεί να πάρει  ώθηση μόνον όταν του δώσεις ΟΡΑΜΑ, μόνο όταν του δώσεις χειροπιαστές ΕΛΠΙΔΕΣ για να μπορεί να στηριχτεί και να πολεμήσει.

Άνω κάτω η ΝΔ στη Λήμνο

Γράφει ο Ιωσήφ

Ενώ γιορτάζουμε την εθνική επέτειο και τη παλιγγενεσία του έθνους, η ΝΔ τρέχει και δεν φθάνει στη Λήμνο. Η πρόεδρος της ΝΟΔΕ Μόλλη Μαχαίρα, το προεδρείο και μέλη της τοπικής οργάνωσης της ΝΔ, παραιτήθηκαν ομαδικά, διαμαρτυρόμενοι για αντιθεσμικές παρεμβάσεις και υποβάθμιση του ρόλου της κομματικής τοπικής οργάνωσης από τα κεντρικά.

Γιατί παραιτήθηκα

Την 21 Μαρ 2011, υπέβαλα τη παραίτησή μου από τη θέση της πρόεδρου της τοπικής οργάνωσης της Νέας Δημοκρατίας Λήμνου. Τις παραιτήσεις τους επίσης υπέβαλαν  το προεδρείο και αρκετά  μέλη της ΝΟΔΕ συμπαραστεκόμενοι στην απόφασή μου.

Όπως είπα και στον προϊστάμενο του Οργανωτικού ήταν μία απόφαση που έλαβα μετά από πολύ σκέψη και σύνεση καθόσον η παραίτησή μου οφείλεται αποκλειστικά στις αντιθεσμικές κομματικές παρεμβάσεις  αναρμόδιων  στη λειτουργία της ΝΟΔΕ, με σκοπό  τη καλλιέργεια διχαστικών αντιλήψεων. Επειδή εγώ είχα την ευθύνη για την εύρυθμη και αποδοτική λειτουργία της οργάνωσης  απέναντι στο κόμμα της ΝΔ στη Λήμνο, στα στελέχη και στους ανθρώπους που με ψήφισαν, η παραίτησή μου ήταν πλέον ο μόνος δρόμος.

Η παραίτησή μου είναι μια συμβολική πράξη απέναντι σε μια συμμετοχή σε ένα θεσμό, που κάποιοι τον θέλουν  να είναι εικονικός.

Οι Κοτζαμπάσηδες

Γράφει ο Ιωσήφ

Στα χρόνια της τουρκοκρατίας, το γένος μας είχε ταυτόχρονα να αντιμετωπίσει δύο εχθρούς, έναν εξωτερικό, δηλαδή τον τούρκο και έναν εσωτερικό, δηλαδή τους προσκυνημένους έλληνες, τους πρόθυμους υποτακτικούς τοποτηρητές της τούρκικης εξουσίας, τους κοτζαμπάσηδες. Ο επαναστατημένος ραγιάς νίκησε και έδιωξε τον τούρκο, αλλά δυστυχώς ηττήθηκε από τον δεύτερο.

Στη συνέχεια οι κοτζαμπάσηδες,….. έφυγαν από την επαρχία, γιατί εκεί θα φθείρονταν χωρίς προνόμια και κτήματα και εγκαταστάθηκαν στις μεγάλες πόλεις, όπου  ασχολήθηκαν με το μεταπρατικό εμπόριο και όχι με παραγωγικές δραστηριότητες, και με τη πολιτική, στην οποία εισήλθαν κατά ομάδες (καθόσον δεν υπήρχαν άλλοι ικανοί και με γνώσεις να ασχοληθούν) εφάρμοσαν μια διαμεσολαβητική πρακτική, συνεχίζοντας τα ρουσφέτια που έκαναν επί τουρκοκρατίας και δυστυχώς δεν ασχολήθηκαν με παραγωγή πολιτικής.  

Αλήθειες που δεν ακούγονται στα μεγάλα κανάλια.

Γράφει ο Ιωσήφ

Η σημερινή κατάσταση στη χώρα δίνει μία χαρακτηριστική εικόνα στον επισκέπτη που έρχεται μετά από 2 ή 3 χρόνια στην Αθήνα. Μία τάση τριτοκοσμικής πρωτεύουσας με απίστευτα μεγάλο αριθμό κλειστών μαγαζιών, μειωμένη κίνηση στα εμπορικά κέντρα, αλλά και το βράδυ, εκεί  που η διασκέδαση και η νυκτερινή δραστηριότητα των Αθηναίων  ήταν ασφυκτική, λες και υπήρχε κατοχική απαγόρευση.

Εκτός από τη κοινωνική διάσταση της κρίσης που όλοι λίγο πολύ ζούμε, υπάρχει και η πολιτική κρίση. Τα μεγάλα κόμματα ευρίσκονται στην εντατική με... βέρτιγκο, έχοντας αντιληφθεί τη κατάσταση και την απαξίωση των πολιτικών από τον κόσμο, προσπαθούν να κεντρίσουν  το ενδιαφέρον των 

Όταν μιλάμε για ανάπτυξη, ξέρουμε τι είναι;

Γράφει ο Λεωνίδας Μαχαίρας

Παρακολουθούμε καθημερινά τις διαφωνίες των πολιτικών στο κοινοβούλιο και στα ΜΜΕ σχετικά με τον όρο ανάπτυξη (development). Τι είναι ανάπτυξη; Οι πολιτικοί μας δεν συμφωνούν ούτε με τον ορισμό. Η οικονομική ανάπτυξη   ‘λένε’ ότι είναι μία έκφραση που σημαίνει γενικά τη δυναμική τάση ενός οικονομικού συστήματος. Καταλάβατε τίποτα; Φυσικά και όχι. Φτιαγμένα ραμμένα για να υπάρχει σύγχυση.  Ας δούμε όμως το θέμα αυτό εδώ στην Ελλάδα και ας προσπαθήσουμε  να σχηματίσουμε μια σαφή εικόνα.  

Στην Ελλάδα έχουμε 2 οικονομικές σχολές ανάπτυξης. Την αντίληψη όπου, η αύξηση της αξίας του συνολικού όγκου των πωλήσεων, δηλαδή του τζίρου των επιχειρήσεων και η  αύξηση του  δείκτη του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος (ΑΕΠ), θεωρούνται ως ανάπτυξη του εθνικού πλούτου και τελικά της προόδου.

Είμαστε βουτηγμένοι στα σκ...α. Πού είναι το ψέμμα;

Γράφει ο Ιωσήφ

’Καρδιά μου φάε πιές και μετά ευφραίνου’’ καθόριζε τον τρόπο ζωής μας για δεκαετίες. "Ο,τι φάμε κι ό,τι πιούμε, μια ζωή την έχουμε" και τα σχετικά..

Μια ζωή με τριτοκοσμική συνείδηση είχαμε και εμείς στη Λήμνο όπως όλοι οι άλλοι Έλληνες. Αλήθεια αισθάνθηκε ποτέ κανείς το νησί μας ως ένα παραγωγικό κομμάτι της πατρίδας  και όχι ως ΧΩΡΟ καλοπέρασης; Με  παραλίες χωρίς  φρεντουτσίνο τα καλοκαίρια; Χωρίς ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ η ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗ  για τα βράδια; Χωρίς να είναι μία περιοχή περιβαλλόμενη από νερό, όπου αυτό που αξίζει είναι μόνο να ζούμε τη ζωούλα μας, να βγάζουμε λεφτά και να περνάμε καλά;

Νατούρα, τι πρόσφερε στο νησί;

Γράφει ο Παρατηρητής

Έχουν περάσει 10 χρόνια και πλέον από την εφαρμογή του σχεδίου ΝΑΤΟΥΡΑ. Τότε από ότι τουλάχιστον γνωρίζω στήριξαν το σχέδιο το όποιο υπόσχονταν ανάπτυξη και πρόοδο αρκετοί από το νησί μας, ο κ. Σιφουνακης , οι κ. Αδαμιδης, Κωνστάντιου, Βουλγάρακης, και άλλοι.
Εγώ θέλω να γνωρίζω γιατί το έκαναν? Τι περίμεναν από αυτή την ενεργεία να προσφέρουν στο νησί μας? Και εάν υπήρχαν στοιχεία ανάπτυξης τόσα χρόνια γιατί δεν εφαρμοσθήκαν? Διότι εάν εξαιρέσουμε το ΤΥΠΟ ΠΟΥ ΕΚΑΝΕ την μελέτη και τα οικονόμησε ο κόσμος τι είδε?

Σύγκριση και απογοήτευση

Έκπληκτοι και συγκινημένοι όλοι μας  με την καταστροφή που ζει η μακρινή Ιαπωνία. Συμπάσχουμε και εμείς σαν σεισμογενής χώρα στο δράμα που ζουν αυτοί οι άνθρωποι. Περήφανοι, αυτοκρατορικοί, διαχειρίζονται τη μοίρα τους και κάνουν ότι μπορούν για να προστατεύσουν το υπέρτατο αγαθό, την ανθρώπινη ζωή.

Ακούσατε το διάγγελμα του πρωθυπουργού της χώρας τους. ''Πρέπει να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον''. Αλήθεια πόσο μακριά είναι από τη καθημερινή ψυχολογία μας,  αυτό που είναι αυτονόητα για αυτούς. Ζήτησε ΑΛΛΗΛΟΒΟΗΘΕΙΑ, ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ. Οι ωραίες αυτές Ελληνικές λέξεις που εύηχα χαϊδεύουν τα αυτιά του  κάθε ανθρώπου. Αλήθεια γιατί δεν είναι αυτονόητες  στη ψυχολογία του Έλληνα; Θα τολμούσε να τις πει Έλληνας πολιτικός; Φυσικά και όχι αφού εμείς θα περιμέναμε να γίνουν τα πάντα από το κράτος.

Απάντηση στον Ιωσήφ

Γράφει ο Ακρίτας

Φίλε Ιωσήφ πολύ σωστά τα αναλύεις και τα επισημαίνεις
Ποιον είδες από το οικονομικό κατεστημένο να διαμαρτύρεται
Ποια τράπεζα ποιον όμιλο εταιριών ;
Ποια ΔΕΚΟ ανέστειλε την λειτουργία της και πήγε με γρήγορες διαδικασίες προς πώληση .
Μήπως σταμάτησαν κάποια έργα λόγου έλλειψης ρευστότητας ;

Καθημερινά παρακολουθούμε εξαγγελίες και περατώσεις νέων έργων .
Καθημερινά διαβάζουμε ακούμε για λουκέτα χιλιάδων μικρών επιχειρήσεων και βιοπαλαιστών.
Ποια ΔΕΚΟ σήμερα είναι όντως ΔΕΚΟ και επιτελή κοινωφελή έργο, όλες είναι χωρίς ισολογισμό και προϋπολογισμό;

Πολιτική συναίνεση το ελληνικό παράδοξο (ευθυμογράφημα)

 

 Tο λουρι απαραίτητο και μαλιστα Made in Germany


Πολιτική συναίνεση, το ελληνικό 'παράδοξο'

Γράφει ο Ιωσήφ

Μέσα στη δίνη της κρίσης, τις ανατροπές σε ότι ξέραμε και είχαμε ως δεδομένο τόσα χρόνια, την οικονομική ύφεση, παρατηρούμε ότι τίποτα δεν εκτρέπεται των εσκαμμένων σε πολιτικό επίπεδο.

Υπάρχει μία συναίνεση παντού. Το βλέπουμε όλοι ακόμα και στις κατά περιόδους ελαφρές κοκορομαχίες που και αυτές σκόπιμα γίνονται από γραφικούς πλέον πολιτικούς. Η προσέγγιση αυτή φαίνεται ακόμα περισσότερο με την αγανακτισμένη φωνή των πολιτικών που από το πολύ γιουχάρισμα ομιλούν πλέον για οικουμενική κυβέρνηση.

Μνημονιακή κατάθλιψη- Η ψυχολογική ασθένεια των Ελλήνων

Λέγονται πολλά για το «Μνημόνιο Οικονομικής και Χρηματοπιστωτικής Πολιτικής», όπως είναι ακριβής τίτλος της συμφωνίας που έκανε το ελληνικό κράτος με την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Τι επίπτωση όμως έχει στη ψυχική υγεία των Ελλήνων;

Όλες οι σταθερές, οι βεβαιότητες τις οποίες είχαμε μάθει, γενεές και γενεές, αρχίζουν και χάνονται. Δημιουργείται μία ζοφερή απαισιοδοξία. Είναι αυτό το οποίο έχουμε ονομάσει «εθνική κατάθλιψη»

Nόμος Νατουρα και ο νέος Νόμος -Η ταφοπλακα της Λήμνου

Γράφει ο Παρατηρητής

Eγίνε πρόταση από τον Δήμο Μούδρου για νέο οικιστικό στην περιοχή της Ανατολικής Λήμνου.Δεν ξέρω πόσοι , ενημερώθηκαν και αν έγινε ενημέρωση του κόσμου με τη νέα πρόταση ώστε να γνωρίζει τι θα γίνει , αλλά με τον νόμο περί Νατούρας , με τον Νέο Νόμο που ψηφίστηκε σήμερα στο Ελληνικό Κοινοβούλιο πιστεύω ότι τελικά εκείνα που πρέπει να χαίρονται είναι τα αγριοκούνελα.

Ο κύριος Σιφουνακης αλλά και όσοι ασχολήθηκαν με αυτά περί οικιστικών προγραμμάτων Νομών κ.λ.π θα έπρεπε να μας πουν γιατί τέτοια πρεμούρα να σταματήσουν την όποια οικιστική ανάπτυξη.Να σώσουν λέει το

Πάλι θύμα η Λήμνος κύριοι της Λέσβου;

Γράφει ο Ηφαιστος

Πονηρό και απαράδεκτο το δημοσίευμα της εφημερίδας ‘Εμπρός’ της Μυτιλήνης για το τμήμα της Λήμνου στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου.  Το δημοσίευμα αναφέρει ότι το τμήμα της Λήμνου μετά από έρευνα που έγινε σχετικά με το κόστος των συγγραμμάτων ανά φοιτητή, είναι το ακριβότερο του Πανεπιστημίου Αιγαίου και από τα ακριβά τμήματα για το δημόσιο στην Ελλάδα. Η προγαγάνδα συνεχίζεται εις βάρος του τμήματος σε όλο το κείμενο, που για μια άλλη φορά γίνεται εμφανής η προσπάθεια της εκμετάλλευσης της Λήμνου από τους ΄΄ έξυπνους ΄΄ Λεσβίους η οποία όπως υποψιάζομαι θέλουν να κόψουν το εύκολο θύμα, το τμήμα της Λήμνου.

Τι ζητάει ο τουρίστας από τη Λήμνο;

Έχει κάτι το καθησυχαστικά οικείο αλλά και το ανακουφιστικά διαφορετικό η Λήμνος. Ναι μεν σου καλύπτει την νησιώτικη-αίσθηση την οποία αποζητάς για να ξεχάσεις το δύσκολο χειμώνα που πέρασες , αν δεν είχες καμία προηγούμενη σχέση με το νησί δεν σε αφήνει να βαρεθείς αφού την καλύψεις –πράγμα που κανονικά θα συμβεί σε μία με δύο μέρες.  Έχει συγκλονιστικές παραλίες και κουκλίστικα χωριά. Έχει, όμως, και περίτεχνα αρχοντικά, και ακαταμάχητη ενδοχώρα, και τρεχούμενα νερά –ναι, και  καταρράκτες– και βιότοπους.

Η φυσική ομορφιά δεν είναι δημιούργημα ανθρώπου και είναι δυνατό να τραβήξει τουρισμό. Είναι ένα είδος φυσικού πόρου, που συχνά δεν συνυπολογίζεται, ίσως γιατί ο τουρισμός αποδίδεται στον

Γαστρονομικός Τουρισμός στη Λήμνο

Το νησί μας  βασίζεται σ’ ένα μοντέλο τουρισμού το οποίο θεωρεί ότι  η Λήμνος προσφέρει ήλιο και θάλασσα. Αλλά τόσο καιρό λέμε ότι το μοντέλο αυτό μόνο του, δεν μπορεί να δώσει αυτό το οποίο χρειάζεται ο νέος και μάλιστα θα έλεγα ο νέος επισκέπτης, ο οποίος έχει και χρήματα να ξοδέψει.

Αν δείτε, ήδη είχαν ξεκινήσει οι αγορές της Τουρκίας, να ανταγωνίζονται την Ελλάδα σε αυτό. Όμως η Ελλάδα έχει να προσφέρει πάρα πολύ περισσότερα πράγματα απ’ ότι έχει να προσφέρει η Τουρκία στον τουρισμό. Και αυτά τα πράγματα είχαν υποτιμηθεί.  Αυτή τη στιγμή έχουμε υποανάπτυκτες  μορφές τουρισμού και είναι καιρός να μεταφερθούμε σε ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης του τουρισμού.

Πως θα πίνουμε καφέ σε λίγο (ευθυμογράφημα)

Ελπίζω η φωτό να μην είναι από το επικαιροποιημένο μνημόνιο


Φούμαρα με μεταξωτές κορδέλες το σήριαλ Νταβούτογλου

Την τελευταία εβδομάδα εχει αρχίσει  το νέο Τουρκικό σήριαλ με ήρωα τον Υπουργό εξωτερικών της Τουρκίας  κ. Νταβούτογλου. Είμαι σίγουρη ότι το έχετε δεί όλοι και όλες.  Διακαναλική η παρουσία του, με γεωγραφικές παραμβάσεις στο  αν η Μεγίστη (Καστελόριζο) είναι στο Αιγαίο ή στη Μεσόγειο κ.λ.π.

Αυτά όμως αγαπητοί μου φίλοι είναι ''φούμαρα με μεταξωτές κορδέλες '' που λέει ο λαός μας. Αλλού είναι το πρόβλημα και το κρύβουν έντεχνα. Το συζήτησαν και οι αρχηγοί των κομμάτων αλλά δεν βγήκε καμία ανακοίνωση.

Οργάνωση και Διοίκηση

Γράφει ο Παρατηρητής

Για την επιτυχία οποιασδήποτε εργασίας βασική προϋπόθεση είναι η σωστή οργάνωση. Εάν σε οποιαδήποτε ομάδα ακόμη και σε μια οικογένεια δεν υπάρχει σωστή οργάνωση και έλεγχος τότε δεν υπάρχει επιτυχία. Πολύ δε περισσότερο εάν θα πρέπει να οργανώσουμε ένα σύστημα με πολλούς ανθρώπους και πολλές δραστηριότητες.

Κατά την άποψη μου αυτή είναι η βασική αδυναμία του σημερινού κομματικού και μπάχαλου κράτους που κατάφεραν να οργανώσουν οι εκάστοτε κυβερνώντες. Κατάφεραν δηλαδή με τις ενέργειες τους να διαλύσουν την Διοίκηση από την ποιο ακριτική περιοχή της Ελλάδας μέχρι και την Κεντρική Διοίκηση.

Τι φοβάται η κυβέρνηση

Με την ελληνική οικονομία να έχει σπάσει τα αρνητικά ρεκόρ  διεθνώς  το 2010 και με τις προβλέψεις για το 2011 να είναι δυσμενείς για τη χώρα μας, το πιθανότερο σενάριο να αυξηθούν τα ποσοστά των δανείων που δεν μπορούν να πληρωθούν από τους οφειλέτες, προκαλώντας μία σειρά αλυσιδωτών αντιδράσεων που ξεκινούν από τον κίνδυνο πτώχευσης των τραπεζών και την άσκηση ανοδικής πίεσης στα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων με τις συνεχείς υποβαθμίσεις της Ελληνικής οικονομίας από τους διάφορους επώνυμους ‘επενδυτικούς οίκους’ .

Αν αυτό συμβεί τελικά υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να δημιουργηθεί ένα εξαιρετικά μεγάλο ποσοστό  μη ικανών αλλά και μη διατεθειμένων να αποπληρώσουν τα δάνεια τους δανειοληπτών, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε κοινωνικές διαταραχές και κοινωνική αστάθεια όταν οι τράπεζες επιδιώξουν να διεκδικήσουν νομικά την αποπληρωμή αυτών των δανείων.

Για τη γυναίκα .......από τη ΔΑΠ - ΝΔΦΚ Λήμνου

Γράφει η Όλγα Παπαγιάννη φοιτήτρια του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Κάθε μέρα είναι η μέρα της γυναίκας. Μια φορά το χρόνο, όμως, την τιμούν ! Στις 8 Μαρτίου γιορτάζει η γυναίκα, η κόρη, η σύζυγος, η μάνα. Η γυναίκα της Ελλάδας, της Ευρώπης, του κόσμου. Η γυναίκα της καριέρας και η άνεργη. Η φίλη, η σύζυγος η ερωμένη.

«Υπάρχει κάτι πιο όμορφο από την γυναίκα ;» αναρωτιόμαστε και στις 8 Μαρτίου την τιμούμε με ξεχωριστό τρόπο. Οι γυναίκες στην Ελλάδα έχουν αποδείξει ότι ξέρουν να διεκδικούν αλλά και να διασκεδάζουν. Έγινε, πλέον, «παράδοση» την «Μέρα της Γυναίκας» γυναικείες συντροφιές να επιλεγούν τους δικούς τους τρόπους για έξοδο. Άλλωστε και η διασκέδαση είναι "γένους θηλυκού".

Οι Έλληνες πολιτικοί και η κρίση

Υπάρχουν τριών ειδών πολιτικοί. Αυτοί που καινοτομούν υλοποιώντας το όραμα τους και ο λαός τους ανακηρύσσει ηγέτες, αυτοί που κάνουν ότι τους υπαγορεύουν συγκεκριμένα συμφέροντα εγχώρια και ξένα, τα ανδρείκελα της πολιτικής όπως αποκαλούνται  και  αυτοί που προσπαθούν να καταλάβουν τι γινεται. Στην τρίτη κατηγορία φαίνεται ότι ανήκουν δυστυχώς οι  περισσότεροι Έλληνες πολιτικοί της εποχής μας, οι οποίοι, σε περίοδο κρίσης, έμειναν με σταυρωμένα τα χέρια.  

Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Αυτοί οι δήθεν εκπρόσωποί μας, ως μετά Χριστό προφήτες, προβλέπουν χάος, αφορίζουν τους πάντες και τα πάντα, έχουν μνήμη χρυσόψαρου και πουλάνε εύηχα συνθήματα με σκοπό να γίνουν αρεστοί,  ιδιαίτερα αυτή τη δύσκολη ώρα. Οι ενέργειες τους, δυστυχώς για τη πατρίδα μας, είναι ανεύθυνες γιατί προτείνουν λύσεις και πρακτικές που οδήγησαν στην χρεοκοπία. Είναι εκ των πραγμάτων άκαρπες και αδιέξοδες γιατί τόσο το χρέος όσο και το έλλειμμα της χώρας εξασφαλίζουν το άτοπο των πρακτικών αυτών.

Λήμνος και Πανεπιστήμιο

Γράφει ο Ηφαιστος

Η ελληνική κοινωνία εξακολουθεί να βρίσκεται στο στόχαστρο μιας επίθεσης χωρίς προηγούμενο. Το «επικαιροποιημένο» Μνημόνιο προσπαθεί να αποδιαρθρώσει πλήρως τις εργασιακές σχέσεις, να διαλύσει τις συλλογικές συμβάσεις, να απελευθερώσει πλήρως τις απολύσεις.   Νέες περικοπές εξαγγέλλονται σε Παιδεία και Υγεία, με συγχωνεύσεις σχολείων και καθιέρωση εισιτηρίου για την πρόσβαση στα Δημόσια Νοσοκομεία. Τα εισιτήρια των συγκοινωνιών και τα διόδια των εργολάβων αυξάνονται κατακόρυφα και η κυβέρνηση προχωρά στην ποινικοποίηση της ανυπακοής. Η ανεργία, φτάνει σε ύψη ρεκόρ και οι αυξήσεις στα είδη πρώτα ανάγκης γονατίζουν τους οικογενειακούς προγραμματισμούς.

Απαράδεκτοι

Γράφει ο Παρατηρητής

Ευρισκόμεθα μπροστά σε μια κατάσταση η οποία μπορεί να χαρακτηρισθεί απλώς ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ. Τι είναι εκείνο που ξαφνικά έκανε όλους τους Έλληνες να τα δέχονται όλα σχεδόν αδιαμαρτύρητα?

Το ίδιο όμως αδιαμαρτύρητα δέχονται και οι ΛΗΜΝΟΙ αυτά που συμβαίνουν στο νησί μας.

Η κυβέρνηση με τα γνωστά μέτρα για την οικονομια.

Ο ΝΕΟΣ περιφερειάρχης με την γνωστή σε όλους μας συμπεριφορά σε ότι αφορά το θέμα του αντιπεριφεριαρχη.

Ανάπτυξη

Γράφει ο Παρατηρητής

Μια λέξη η οποία τώρα τελευταία βρίσκεται συνεχώς στην επικαιρότητα από όλους τους κυβερνητικούς αλλά και τους νεοεκλεγέντες δημοτικούς. Και θα ερωτηθεί κάποιος πως μπορεί αυτό να επηρεάσει το νησί μας θετικά. Ποιοι είναι εκείνοι που θα μπορέσουν να δώσουν στο νησί μας αυτή την πολυπόθητη ανάπτυξη η οποία θα θέση τις βάσεις για να δούμε καλύτερες ημέρες?

Τα μαύρα χάλια μας


Γράφει ο Ακρίτας

Γράμμα έλληνα φοιτητή από την Τουρκία!

Ο Παναγής Γερμενής σπουδάζει στην Τουρκία. Μας έστειλε μία επιστολή που πραγματικά μας έκανε να μελαγχολήσουμε. Ο Παναγής περιγράφει την κατάσταση που επικρατεί στη γειτονική μας χώρα, δίνοντας μία διαφορετική εικόνα από τα στερεότυπα που έχουμε υπόψη μας. Διαβάστε προσεκτικά τι γράφει ο φίλος μας και έπειτα πάμε για καφέ. Καφέ πικρό, της παρηγοριάς…


Διασκέδαση: Το περιτύλιγμα νίκησε το περιεχόμενo


Η μεγάλη επέλαση απέναντι στον τρόπο ζωής μας και στην κουλτούρα της διασκέδασής μας, την αστική, δυνάμωσε κάπου γύρω στο 1992-93 και κορυφώθηκε κάπου γύρω στο 1995-97.
Μέχρι τότε στους πάγκους των πλανόδιων με τις κασέτες εύρισκες λαϊκούς και ρεμπέτες, ροκ, Σαββόπουλο, και τέτοια. Μετά, και με την έλευση του CD και την καθιέρωση της ελεύθερης, δεν ξέρω από τι, τηλεόρασης, internet, το πράγμα χάλασε πολύ. Μα πάρα πολύ.

Βέβαια και πριν από αυτά είχαμε μια “κουλτουριάρικη” επέλαση με “κοντσέρτα με μαϊμούδες”, μανδύες, δήθεν επανάστασης, δήθεν κουμμουνισμός και τα παρόμοια, αλλά η λαϊκή ψυχή ζούσε ακόμη. Μετά ξέφυγε η κατάσταση. Ξέφυγαν και οι ελπίδες μας, μακριά σαν πουλάκια.

Προτάσεις για το συγκοινωνιακό

Γράφει ο Ακρίτας

το άρθρο για την ίδρυση υδατοδρομιων σε διάφορα Νησιά με κέντρισε να καταθέσω τις άποψης μου στους κατοίκους της Λήμνου για την γραμμή
ΚΥΜΗΣ- ΛΗΜΝΟΥ-ΚΑΒΑΛΑΣ .

ΔΥΣΤΥΧΩΣ από κακούς χειρισμούς διαφόρων φορέων της Λήμνου θυμάστε την επιτροπή αγώνα τον τότε έπαρχο τους λαλίστατους δημάρχους και πόλους άλλους που αγωνιούσαν για την ανάπτυξη της Λήμνου και σήμερα έχουν εξαφανιστεί όλοι.

Φλερτ, ποσο μου 'χεις λείψει !!!

Γράφει ο Ιωσήφ Τεντόμας

Διάβασα με προσοχή το άρθρο της Μόλλης και προβληματίστηκα. Αυτό που μου έχει λείψει ιδιαίτερα είναι το φλέρτ. Με την κλασική παραδοσιακή έννοια. Η πρώτη γνωριμία, το σκανάρισμα των κινήσεων, των εκφράσεων, τα λόγια τα μαζεμένα, τα οποία λίγο αργότερα θα συζητάς με φιλαράκια για να δεις τι συμπεράσματα μπορείς να βγάλεις.

Μου έχει λείψει να μην βιάζομαι να δω την εξέλιξη της γνωριμίας, να απολαμβάνω τις βόλτες μετά των συζητήσεων, να ανακαλύπτω σιγά σιγά τα κοινά σημεία. Να διαβάζω ξανά και ξανά τα μηνύματα στο κινητό και γενικότερα να κάνω σαν παιδί.

Ιντερνετ και φλερτ

Κάποιοι   πιστεύουν ότι η τεχνολογία σκοτώνει τη παράδοση. Συμβαίνει όμως αυτό και με το φλερτ; Τα νέα τεχνολογικά προϊόντα   SMS, email, web κάμερες και dating έχουν αντικαταστήσει το ραβασάκι και το έντονο βλέμμα της καφετέριας; Τι συμβαίνει; 
Εξαφανίστηκε το παραδοσιακό φλέρτ;

Τα αρχαία χρόνια  το φλερτ  γινόταν  μ' ένα ραβασάκι χαραγμένο σε κεραμίδι: «Ευμελίς ήκε τάχος Αρκέσιμος» (Ευμελίδα, έλα γρήγορα, Αρκέσιμος). Στα ρομαντικά μεταπολεμικά χρόνια το φλερτ το παρατηρούσαμε  στα πανηγύρια και στους γάμους ενώ η επικοινωνία γινόταν με αγγελιαφόρους και ραβασάκια. Σήμερα δεν υπάρχει μέτρο. Στους γρήγορους ρυθμούς που κινείται η ζωή μας,  η πραγματικότητα είναι ότι το παραδοσιακό φλερτ έχει μείνει πίσω, για τον απλούστατο λόγο ότι δεν μας περισσεύει χρόνος ή επειδή δεν συναναστρεφόμαστε με τους κατάλληλους ανθρώπους. 

Ρε που πάμε....ρε ..που πάμε;

Στον Αθάνατο παλαιό Ελληνικό κινηματογράφο στη ταινία της ωραίας των Αθηνών ο αξέχαστος Αυλωνίτης είπε την ατάκα του αιώνα. . Μία φράση που ταιριάζει γάντι στη σημερινή κατάσταση.''Ρε που πάμε….Ρε''. Tι γίνεται ρε παιδί μου! Της κακομοίρας. Λοιπόν. Βρισκόμαστε στη δίνη μιας οικονομικής κρίσης. Απεργίες και κακό. Η ταλαιπωρία δεν περιγράφεται. Αλήθεια που πάμε ρε;

Ξεκινάμε από την ανικανότητα της πολιτικής ζωής της χώρας την οποία έρχεται να συμπληρώσει άριστα η διαφθορά της. Δε νομίζω ότι χρειάζεται να πω περισσότερα για αυτό.  Καταλαβαίνετε όλοι.

 Ουσιαστικός συνδικαλισμός όπως πάντα δεν υπάρχει πουθενά. Κάποτε υπήρχε ένας εργατοπατέρας που έβγαινε στις πορείες.... . Που είναι δε ξέρω. Τον ψάχνουν όλοι. Εκτός αν φοβάται μη τον βρούν αυτοί που αντιπροσωπεύει και κρύβεται. Μπορεί.

Ο εορτασμός της ημέρας της γυναίκας (8 Μαρτίου)


 Όπως κάθε χρόνο εορτάζεται και φέτος στις 8 Μαρτίου η παγκόσμια ημέρα της Γυναίκας. Είναι ημέρα γιορτής και ανάδειξης των οικονομικών, κοινωνικών και πολιτικών επιτευγμάτων των γυναικών όλου του κόσμου. Ημέρα προβολής των διεκδικήσεων για γυναίκες πολλών χωρών αλλά  δυστυχώς τα στοιχεία  παγκοσμίως αλλά και στη χώρα μας δεν είναι ευχάριστα,  δεν αφήνουν περιθώρια για γιορτές.

 Παρόλο που οι γυναίκες ανέκαθεν σηκώνουν καρτερικά το βάρος και την ευθύνη, στυλοβάτες ως σύζυγοι, ως μητέρες, ως σκληρά εργαζόμενες, ως αγωνίστριες όποτε τις καλεί η πατρίδα, ο τρόπος που η κοινωνία αντιμετωπίζει  τη γυναίκα στη χώρα μας είναι απογοητευτικός. Από τον Παγκόσμιο Δείκτη Ισότητας των δύο Φύλων, ο οποίος αποτυπώνει τις διαφορές των δύο Φύλων σε 4 καίριους τομείς : Οικονομία, Εκπαίδευση, Πολιτική και Υγεία, η Ελλάδα, το 2008 βρέθηκε στην 75η θέση ανάμεσα στις 130 χώρες πίσω από χώρες όπως η

Μεχρι πότε θα θρηνούμε θύματα;

Μέσα σε κλίμα οργής και οδύνης τελούνται σήμερα, οι κηδείες των δύο νεαρών αστυνομικών της ομάδας ΔΙΑΣ που έχασαν τη ζωή τους κατά τη συμπλοκή στην περιοχή του Ρέντη. Οι άλλοι δύο αστυνομικοί που τραυματίστηκαν εξακολουθούν να νοσηλεύονται στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας και στο Αττικό, έχοντας ξεφύγει πλέον τον κίνδυνο ενώ τη βαθιά οδύνη  για το θάνατο των δυο νεαρών αστυνομικών την ώρα του καθήκοντος εξέφρασε κάθε Έλληνας.

Η σκέψη μας είναι και δίπλα στις οικογένειές τους, στις οποίες εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας στη δύσκολη δοκιμασία που περνάνε. Η σκέψη μας είναι, όμως, και στον τρόπο με τον οποίο θα

Προκύρηξη για Πρόσληψη επιστημονικού προσωπικού

Έχει προκηρυχθεί η  πρόσληψη Επιστημονικού Προσωπικού και Τεχνιτών υψηλής εξιδείκευσης με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού ιδικαίου για την εκτέλεση των Αρχαιολογικών έργων για τις ανάγκες του εντεταγμένου στο  ΕΣΠΑ έργου"ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΓ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΡΕΠΑΝΙΔΙΟΥ ΛΗΜΝΟΥ''

Για Περισσότερες πληροφορίες πατήστε τον παρακάτω σύνδεσμο.
 http://et.diavgeia.gov.gr/f/all/ada/4%CE%91%CE%9A%CE%A0%CE%93-4%CE%97

Τουρκία ο 'ημέτερος ουδέτερος'

Γράφει ο Λεωνίδας Μαχαίρας

Για όποιον παρακολουθεί τα γεγονότα των τελευταίων μηνών στη Μέση Ανατολή, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή, είναι ξεκάθαρο ότι η Τουρκία αποτελεί την ανερχόμενη δύναμη τόσο σε πολιτικό – διπλωματικό, όσο και σε στρατιωτικό επίπεδο.

Η τουρκική εξωτερική πολιτική δίνει ολοένα και πιο συχνά αδιαμφισβήτητα σημάδια ανεξαρτητοποίησης από τη Δύση και προσέγγισης με την Ανατολή. Πράγματι η   σχεδόν αυθαίρετη ανάμειξη της Τουρκίας στις πρόσφατες κρίσεις που έλαβαν χώρα στη Μέση Ανατολή, με πρόσχημα την προσφορά «καλών υπηρεσιών»  και τη «διασφάλιση» της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή, αποτελούν ενδείξεις για το νέο ρόλο που επιδιώκει να διαδραματίσει η Άγκυρα στο διεθνές και περιφερειακό σύστημα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να φύγουν από το Ιράκ το 2011. Τα πετρελαϊκά αποθέματα στη Μέση Ανατολή μειώνονται και το Ιράν αναβαθμίζεται ενεργειακά, διατηρώντας τη τιμή σε υψηλό επίπεδο. Απαιτείται να γίνει

Μεταφορά αμνοεριφίων από τη Λήμνο

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΣΠΥΡΟΣ ΓΑΛΗΝΟΣ
Βουλευτής Ν. Λέσβου – ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Αθήνα 18 Φεβρουαρίου 2011

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς: α) τον Υπουργό Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας
Β) τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη
Γ) τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

ΘΕΜΑ: Μεταφορά αμνοεριφίων από τη Λήμνο

Oι κτηνοτρόφοι της Λήμνου τα δύο τελευταία χρόνια ζουν υπό καθεστώς ιδιότυπης οικονομικής ομηρίας αφού κάθε χρόνο, την περίοδο του Πάσχα που υπάρχει αυξημένη ζήτηση και μπορούν να πωλήσουν τα αιγοπρόβατα τους, εξαρτώνται από το αν θα πραγματοποιηθούν και πόσα ακτοπλοϊκά δρομολόγια από το νησί προς την ηπειρωτική Ελλάδα.

Η οικονομία χρειάζεται χημείο και όχι placebo Κύριοι

Αν καθίσετε Κυριακή πρωί σε μία καφετέρια του νησιού, η συνηθισμένη συζήτηση των Λημνιών είναι η οικονομική κρίση.

Θα ακούσετε πολλές απόψεις, γνώμες και προπαντώς λύσεις. Άλλοι δέχονται ότι υπάρχει πολιτική κρίση άλλα ισχυρίζονται το αντίθετο. Οι πιό θερμόαιμοι φωνάζουν αλλά Ελληνικά, άλλοι αναθεματίζουν τους πολιτικούς,, και τα κόμματα. Όταν γυρίζουν όμως στο σπίτι, το πρόβλημα είναι εκεί και περιμένει. Οι λογαριασμοί των ΔΕΚΟ, οι υποχρεώσεις, οι λογαριασμοί από κάρτες, δάνεια,τα φροντιστήρια και όλα μαζί μιά απελπισία. Τα πράγματα χειροτερεύουν και φως στο τούνελ πουθενά.

Μερικοί υπουργοί με απαράδεκτο θράσος, δηλώνουν ότι έχουμε ακόμα περιττό λίπος να κάψουμε. Άκους εκεί? Δεν έχουν καταλάβει ακόμα ότι η κυβέρνηση ενεργεί χαοτικά και χαθηκε στον μακρύ κατάλογο των μέτρων που θα έπρεπε να εφαρμόσει για την αντιμετώπιση της κρίσης ;

Ανακοινωση της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Λήμνου

Η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Λήμνου από την πρώτη στιγμή που δραστηριοποιήθηκε στην ακαδημαϊκή μονάδα της Λήμνου είχε ως πρωταρχικό σκοπό την βελτίωση των συνθηκών επιβίωσης των φοιτητών και την διασύνδεση του αντικειμένου μας με την τοπική κοινωνία.
Η Πανεπιστημιακή Μονάδα της Λήμνου ξεκίνησε υπό τις καλύτερες προοπτικές και συνθήκες. Η κατάσταση αποτέλεσε ‘άθλο’ ,καθώς 112 φοιτητές και οι οικογένειες τους, 5 ΔΕΠ και 3 ΕΤΕΠ, 6 διοικητικοί υπάλληλοι, αποφάσισαν να συμμετέχουν στο νέο εγχείρημα για το Πανεπιστήμιο Αιγαίου 2009-2010.

Ως ΔΑΠ-ΝΔΦΚ ΑΙΓΑΙΟΥ παρατηρούμε και καταδικάζουμε την άδικη στάση του Υπουργείου Παιδείας ως προς το τμήμα μας στην Λήμνο.

Σταματήστε να μας παρουσιάζετε σαν Ψωροκώσταινα


Μας έχουν ζαλίσει οι δηµοσιογράφοι µε το ότι δεν παράγουµε τίποτα. 

Έχουν απαξιώσει οτιδήποτε κάνει αυτή η χώρα και οι άνθρωποί της.

Μας παρουσιάζουν συνέχεια -και προσπαθούν να μας πείσουν- ότι είμαστε τεμπέληδες, διεφθαρμένοι, κλέφτες και βολεψάκηδες.

Μας λένε -και προσπαθούν να μας πείσουν- ότι ζούμε με δανεικά. 

Διαßάστε εδώ εξαγωγικές ''πρωτιές'' της χώρας.

Μαγνήσιο: Ο µαγνησίτης που εξάγει η χώρα µας, καλύπτει το 46% της συνολικής παραγωγής της Δυτικής Ευρώπης.